februar 19, 2016
september 25, 2023
Vent venligst
Step 1 / 3
Du skriver de bedste title tags og metabeskrivelser ved at gøre følgende:
Inden vi uddyber vores liste ovenfor, så first things first: Hvad er title tag og metabeskrivelser?
Title tags og metabeskrivelser udgør en stor del af de tekster, som vises i søgemaskinernes resultater. Det er henholdsvis teksten over overskriften og teksten under overskriften, der er tale om.
Teksterne udgør størstedelen af dit domænes såkaldte ”snippets” og er den primære nøgle til at få den søgende til at vælge netop dig.
Title tags og metabeskrivelser er også kendt som;
Kært barn har mange navne, og du vælger bare den betegnelse, du bedst kan lide.
Inden vi dykker mere ned i emnet, skal vi lige have styr på to termer.
Når du foretager en søgning i en søgemaskine, vises der en resultatside med alle de ting, som søgemaskinen fandt på din søgning. Dette kaldes en SERP, som er en forkortelse for Search Engine Result Page.
Når man ser på rangeringer i søgemaskiner, ser man netop efter placeringen i udvalgte SERPs. Screenshottet herover viser Morningtrain i SERPen for søgningen ”SEO bureau”.
En snippet er et domænes samlede visning i en SERP. Det er med andre ord et udtryk for hvordan domænet samlet set ”sælger sig selv” til den søgende.
En snippet indeholder et title tag og en metabeskrivelse, en URL og en udvidelse i form af såkaldte rich snippets. Det kan være anmeldelser, FAQ, lagerstatus, pris og meget mere. Eksemplet nedenfor viser SERPen for søgningen ”webdesignere”, hvor Morningtrain viser en rich snippet med anmeldelser fra Google.
Jeg sværger: Det er helt tilfældigt, at jeg har valgt søgninger, hvor vi ligger nr. 1! 😉
I mange år har SEO marketeers (mig selv inklusiv) troet, at det var en vigtig rangeringsfaktor at inkludere relevante søgeord i sidetitlen. Det er dog mere eller mindre bevist, at dette ikke er en rangeringsfaktor i sig selv.
Google interesserer sig mere for dine klikrater og hvor længe de besøgende bliver på dit site – for det er selvsagt en mere nøjagtig indikator for om dit domæne er relevant for en given rangering.
Rangeringen afgøres i højere grad af, hvor appellerende dit domæne er for den søgende. Det er altså antallet af klik på din snippet i SERPen, der er relevant.
Med andre ord skal du skrive dine title tags og metabeskrivelser ud fra et menneskeligt perspektiv og sælge dig selv og din ”vare” til brugeren. Tænk på dine sidetitler og beskrivelser som en lille annonceplads og udform dit indhold som om, det var en annonce.
Et lille hint: Det er fortsat en rigtig god idé at inkludere relevante søgeord i dine title tags, eftersom du dermed matcher den søgendes eget ordvalg. Hvis vedkommende søger efter ”digitalt bureau i Odense” og får ét søgeresultat med formuleringen ”digitalt bureau med mange års erfaring” og et andet med formuleringen ”digitalt bureau i hjertet af Odense”, vil vedkommende højst sandsynligt vælge det resultat, der bedst matcher hans eller hendes eget ordvalg – altså det sidste.
Det er efterhånden et håndværk i sig selv at skrive gode title tags og metabeskrivelser. Du skal tage copywriter-kasketten på og følge denne femtrinsraket:
Den første øvelse er reelt set den, som de fleste snubler over eller helt dropper. Men for at du kan skrive title tag og metabeskrivelser, som appellerer til de søgende, så skal du forstå, hvad den søgende forsøger at finde.
Det gør du ved at gå i inkognito-tilstand i din browser og lave en Google-søgning på dit søgeord.
Det er vigtigt, at du bruger Google, fordi tricket her handler om Googles algoritme – og det er immervæk den eneste, der for alvor tager brugerens søgeintentioner i betragtning.
Inkognito-tilstanden er afgørende for at få mere neutrale søgeresultater, som ikke tager højde for din geografi eller dine øvrige præferencer.
Nu søger du efter dit ord, og så ser du på top 3 i Googles resultater.
At ligge i top 3 i Google afgøres ikke udelukkende af lange SEO-tekster og mange backlinks. Det handler i højere grad om, at den søgende reelt interagerer med og bliver på dit website efter en given søgning. Ergo: Top 3 Google er et udsagn om hvad folk reelt håber på at finde.
Eksemplet nedenfor viser søgningen ”life time value”.
Bemærk, at alle tre topresultater handler om hvordan man beregner life time value. Det bør du tænke ind i dine tekster, når du skriver sidetitel og metabeskrivelse til denne søgning. De søgende er nemlig ikke ude på at finde en forklaring af begrebet – de leder derimod efter en formel til beregning af nøgletal.
Vi har allerede være lidt inde på dette emne. Selvom dette ikke direkte er en rangeringsfaktor, bør du alligevel inkludere dit fokussøgeord for at kommunikere direkte til brugeren.
Hvis brugeren kalder det ”SEO optimering”, skal du også skrive ”SEO optimering” – på trods af, at det er noget vrøvl, eftersom O’et i forvejen står for ”optimering” 😉
Lad være med at tænke SEO, når du skriver title tag og metabeskrivelser. Tænk først og fremmest på, hvordan du kan sælger din vare eller service – og hvordan du skiller dig ud fra mængden. Det er i øvrigt emnet for det næste punkt.
Når du skal finde inspiration til hvad du skal skrive i dine title tags og metabeskrivelser, skal du se nærmere på SERPen – og lidt på konkurrenten. Men fokusér på at skille dig ud. Hvis konkurrenten lægger vægt på, at de har mange års erfaring, kan du eksempelvis lægge vægt på hvor mange lande, I opererer i, hvilke fagområder, I specialiserer jer i, eller hvor mange varegrupper I har.
Det vigtigste er, at du ikke bare falder i og skriver det samme som konkurrenten. Det handler om at få den søgendes blik til at falde på dig.
Nogle gode tricks til at skille sig ud:
Set i title tags (og description): 🥇 | ▷ ⇒ → » — 🦈
Set i metabeskrivelser: ✅ ⭐⓯ ✓ ✓ ➤ ᐅ ⌚ ☎ ✉
Den sidste del af femtrinsraketten har ikke så meget med page title og page description at gøre. Men sørg for at fylde så meget i Googles SERP som overhovedet muligt. Gør det nemmere for dig selv og brug vores meta checker.
Det er naturligvis et spørgsmål om så vidt muligt at bruge de anslag, du får stillet til rådighed til dine meta tags. Derudover handler det om, at du skal benytte dig af rich snippets.
Som tidligere nævnt dækker betegnelsen rich snippets over muligheden for at udvide dine snippets med anmeldelser, lagerstatus, FAQ og meget mere.
Ideen er ganske enkelt at fylde så meget i SERPen som muligt – samtidigt med at du besvarer flere af den søgendes spørgsmål direkte i Googles søgeresultater. Jo mere du stiller til rådighed, jo større er chancen for, at den søgende vælger dig.
Se eksemplet nedenfor, hvor der er opsat FAQ rich snippets. Her besvarer domænet nogle væsentlige spørgsmål direkte i Googles SERP. Bemærk hvor meget søgeresultatet fylder, og hvor attraktivt det fremstår sammenlignet med konkurrenterne.
Denne manøvre kræver at du kender til strukturede data, som du kan læse mere om via linket.
Så!
Nu er det faktisk bare om at komme i gang med at skrive nogle superlækre og appellerende title tags og metabeskrivelser.
Jeg skal ikke holde på dig mere, men tak fordi du læste (eller i hvert fald skimmede!) mit indlæg her.