Vent venligst

Vi har modtaget din forespørgsel

Tak for din forespørgsel

. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage

På gensyn

Step 1 / 3

orange landscape
close icon
Step 1 / 3 - Vælg projekttype

Kom i dialog om dit næste projekt

Send os en uforpligtende forespørgsel og få en realistisk pris idé på dit projekt.

WebsiteWebshopSeoAnnonceringProgrammering
Step 2 / 3 - Projekt information

Beskriv dit projekt så godt du kan

Step 3 / 3 - Dine oplysninger

Vi har brug for dine oplysninger nedenfor

Website

Guide: Sådan tilføjer du strukturerede data til din hjemmeside

Tilbage til blog

Author avatar

Simon Hedegård

feb 23

En komplet strukturerede data-guide – trin for trin

Strukturerede data øger din synlighed og klikrate på Google. Men hvad er strukturerede data? Og hvordan tilføjer du det til din hjemmeside, så Google kan læse og forstå det? Denne guide er til dig, der gerne vil blive set på søgemaskiner som Google og øge din klikrate med helt op til 30 %. 

Værsgo’ – og god læselyst!

Guiden er opdelt i 4 punkter:

 1. Hvad er strukturerede data – og hvorfor er det vigtigt for din hjemmeside?
 2. Hvordan tilføjer du strukturerede data til din hjemmeside?
 3. Validering af strukturerede data – forstår Google din opmærkning?
 4. Links til gode ressourcer om strukturerede data

Eksempel på strukturerede data

 

Eksempel på strukturerede data (søgeord: “counter strike”)

1. Hvad er strukturerede data?

Hvad er strukturerede data?

Har du undret dig over, hvordan nogle søgeresultater viser ekstra informationer lige over meta descriptions som fx ratings, billeder og antal kalorier i en opskrift? De informationer kalder vi rich snippets.

Eller har du studset over de informationer, du nogle gange ser ude i højre side om fx et brand, en genstand eller et fænomen? Et sådan ‘udvidet uddrag’ i højre side hedder Google Knowledge Graph.

Både rich snippets og Google Knowledge Graph er strukturerede data.

Strukturerede data kan være produktinformationer, butiksinformationer, kontaktinformationer og mange andre egenskaber vedrørende personer, virksomheder, steder, anmeldelser, opskrifter og meget mere, som jeg uddyber i denne guide – så hæng i.

Rich snippets i søgeresultater i en Google-søgning (søgefrase: “kylling i karry opskrift”)

Billede af rich snippets i en Google-sogning

 

Billede af Nike i Google Knowledge Graph

Google Knowledge Graph (søgeord: Nike)

Hvorfor er strukturerede data vigtige for din hjemmeside?

Strukturerede data sikrer, at Google og andre søgemaskiner forstår de data, som din hjemmeside indeholder. Man kan sige, at med strukturerede data taler din hjemmeside “google’sk”. Ifølge Google selv påvirker strukturerede data ikke din placering i søgemaskinens resultater. Men strukturerede data giver dig alligevel nogle vigtige fordele, som du ikke vil være foruden:

 • Tilføjer du strukturerede data til din hjemmeside, er der god og gratis reklameplads at hente, fordi de strukturerede data bliver vist som enten rich snippets eller et udvidet uddrag i form af Google Knowledge Graph.
 • Strukturerede data øger i de fleste tilfælde CTR (click-through-rate). Du øger faktisk din klikrate med helt op til 30 % på Google. Det vil sige, at flere brugere foretrækker at klikke på links i listen over søgeresultater, hvor der er tilføjet rich snippets eller Google Knowledge Graph.
Vind topplaceringer i Google, og få mere salg!
Få et bud på, hvordan vores SEO-specialister kan hjælpe dig til større synlighed og større omsætning.
SEO specialister finder vej frem til toplaceringer på Google

2. Sådan tilføjer du strukturerede data til din hjemmeside – 3 forskellige metoder

Kort sagt tilføjer du strukturerede data ved semantisk opmærkning (også kaldet ‘semantisk markup’) af tekst og billeder på din hjemmeside. Det vil sige, at du skal opmærke din hjemmesides HTML.

Hvis du ikke er helt bekendt med HTML og HTML5 kan du læse mere (og øve dig) hos Mozilla. Du behøver dog ikke at opmærke din hjemmesides HTML manuelt; du kan godt gøre det automatisk, hvis du ikke er helt tryg ved opmærkning. Følg med her og bliv klogere. 

Guiden her viser dig 3 forskellige måder, hvorpå du kan tilføje strukturerede data til din hjemmeside. Guiden viser dig, hvordan du:

 • manuelt tilføjer strukturerede data
 • autogenerer semantisk opmærkning
 • benytter plugins, der tilføjer strukturerede data til din WordPress-side

 

Til semantisk opmærkning skal du bruge et dataformat og en vokabular. Dem kan du læse mere om i de følgende afsnit, men du kan også springe afsnittet over. Er det første gang, at du stifter bekendtskab med dataformater og vokabularer, opfordrer jeg dig til at læse afsnittene om netop disse emner først.

Hvad er et dataformat?

Du tilføjer strukturerede data ved at anvende et dataformat og en vokabular. Et dataformat er en teknik, der gør det muligt at tilføje strukturerede data til hjemmesider, så ikke kun mennesker, men også søgemaskiner kan læse og tolke informationerne på din hjemmeside.

Dataformater gør det muligt at opmærke tekst og billeder på hjemmesiden som data, der er maskinlæsbare. Dataformatet angiver ved hjælp af bestemte ord eller tegn konkrete regler for, hvordan man opmærker strukturerede data. Google, som denne guide tager udgangspunkt i, læser og forstår følgende dataformater:

 • RDFa (Lite)
 • Microdata
 • JSON-LD

Hvad er en vokabular?

For at kunne italesætte de ting, det vil sige dataen, vi taler om, benytter vi en vokabular.

Vokabularen schema.org er en af de mest udbredte, og den er udgivet af og supporterer de største søgemaskiner (bl.a. Google).

Schema.org definerer et standardsæt af typer og tilhørerende egenskaber: Driver du en fysisk boghandel, skal du anvende typen BookStore (https://schema.org/BookStore) i din opmærkning, når du definerer typen af forretning, du driver. BookStore specificerer, at der er tale om en bogbutik.

For at tilføje relevante informationer om din boghandel skal vi specificere egenskaberne tilhørende typen BookStore. Der er rigeligt med egenskaber at vælge imellem til de fleste typer, så vælg dem, du finder relevante. Til typen Bookstore er det fx relevant at specificere egenskaberne ‘name’, ‘openingHours’, ‘location’ og ‘telephone’.

Schema.org og søgemaskinerne Google, Yahoo og bing

Sådan tilføjer du manuelt strukturerede data til din hjemmeside

Når du tilføjer strukturerede data, skal du beslutte, hvilket dataformat du vil bruge. Om du vælger RDFa Lite, microdata eller JSON-LD er pr. tradition ligegyldigt; Google forstår dem alle. Google er dog begyndt at vise stigende interesse i JSON-LD. Det har vi skrevet et indlæg om her. 

schema.org kan du se forskellige eksempler med de tre dataformater, men her får du tre eksempler med udgangspunkt i typerne LocalBusiness og PostalAddress:

 

Eksempel på LocalBusiness og PostalAddress uden semantisk opmaerkning

Eksempel uden semantisk opmærkning

Semantisk opmaerkning med microdata

Eksempel på semantisk opmærkning med microdata

Eksempel på opmærkning med RDFa Lite

Eksempel på semantisk opmærkning med RDFa Lite

Eksempel på semantisk opmærkning med JSON-LD

Eksempel på semantisk opmærkning med JSON-LD

Som du måske har udledt af ovenstående eksempler, er hovedprincippet med semantisk opmærkning, at du skal angive typen og dernæst specificere relevante egenskaber for den type. I dette tilfælde er typerne LocalBusiness og PostalAddress. Hvilke egenskaber der tilhører LocalBusiness og PostalAddress, kan du se på schema.org/LocalBusiness og schema.org/PostalAddress.

Det er samtidig værd at bemærke, at du kan finde endnu mere specifikke typer af ‘LocalBusiness’ som fx ‘FoodEstablishment’ (schema.org/FoodEstablishment), som igen kan nedbrydes i endnu mere specifikke typer: fx ‘Winery’, ‘Restaurant’ og ‘BarOrPub’.

Du kan altså opmærke din forretning (og alle andre typer) meget specifikt.

Sådan tilføjer du autogenereret strukturerede data

Virker den manuelle tilføjelse af strukturerede data uoverskuelig, kan du autogenerere den semantiske opmærkning ved at bruge Google Markup Helper, der anvender et lille udsnit af typer og egenskaber fra schema.org.

Fordele ved Markup Helper

Markup Helper er et fantastisk redskab til dig, der ikke vil tilføje strukturerede data manuelt. Har du blot brug for at opmærke helt basale oplysninger som fx din virksomheds adresse, åbningstider eller tilføje anmeldelser, er værktøjet glimrende til formålet.

Ulemper ved Markup Helper

Ulempen ved Markup Helper er, at det p.t. kun rummer ganske få typer og egenskaber. Du kan derfor ikke opmærke meget mere end helt basale oplysninger om din virksomhed eller dit websted. Værktøjet er derfor heller ikke specielt specifik; vil du gerne opmærke din forretning som fx en blomsterforretning (schema.org/Florist), er det ikke muligt med Markup Helper.

Vil du gerne være specifik og have adgang til hele paletten af egenskaber, bør du derfor opmærke manuelt – eller bruge et relevant plugin, hvis du har en WordPress-hjemmeside (mere om plugins i næste afsnit).

 

 

 

Google Markup Helper til at tilføje strukturerede data

Google Markup Helper

 

Sådan tilføjer du strukturerede data til din WordPress-hjemmeside (plugins)

Der findes flere plugins til WordPress, der tilføjer strukturerede data til din hjemmeside. Ligesom Googles Markup Helper er det hovedsageligt de mest basale informationer, som de tilgængelige plugins kan opmærke.

Nogle plugins er udviklet til et bestemt formål: fx madblogs, hvor det er opskrifter, der skal opmærkes (tilberedningstid, energifordeling, billede, bedømmelse m.m.).

Her er et udsnit af plugins, du kan bruge til at tilføje strukturerede data til din WordPress-side:

3. Validering af strukturerede data – forstår Google din opmærkning?

Når du har tilføjet strukturerede data til din hjemmeside, skal du sikre dig, at du har opmærket korrekt, så søgemaskinerne kan læse og forstå dine data. Jeg anbefaler, at du bruger Googles valideringsværktøj, som de kalder Structured Data Testing Tool, til at teste din opmærkning.

Anvender du RDFa Lite som dataformat, kan du desuden teste og visualisere din opmærkning på RDFa / play. Visualiseringen af strukturerede data ser ret flot ud, men det er nok mest en blær-funktion 😉 

Det er forskelligt, hvor længe der går, inden dine strukturerede data vil dukke op i søgeresultater på Google. (Og ligesom med så meget andet yder Google ingen garanti for, at dine strukturerede data vil blive vist i søgeresultaterne, men lad ikke det holde dig tilbage).

You made it! Du er nu kommet igennem guiden.

Tag et kig på nedenstående links til gode ressourcer om strukturerede data og semantisk opmærkning – så er du godt på vej.

Se også vores indlæg om AMP-resultater.

4. Links til gode sider om strukturerede data og semantisk opmærkning

Skal vi varetage dit næste projekt indenfor webudvikling, digital design eller online markedsføring?
Fortæl os om dit projekt, og få et prisestimat.

Prisestimat indenfor webudvikling, digital design eller online markedsføring