ClickCease

Lad Morningbound være din digitale marketingafdeling

Webudvikling

28. maj 2019

Native apps vs. progressive web apps: Hvad er bedst?

Siden den første iPhone blev udgivet i 2007, har apps været fast inventar i vores daglige mobilbrug. Men alt har en udløbsdato, og med den hastighed som tech-landskabet udvikler sig, ser det ud til, at de traditionelle apps en dag vil uddø til fordel for de nyere og mere moderne progressive web apps.

Lyder det dramatisk? Ja – men i app-verdenen vinder man the game of thrones ved at give brugerne den bedste, nemmeste og hurtigste brugeroplevelse.

Og lige nu ser det ud til, at progressive web apps kommer til at overhale den klassiske app på disse punkter inden for den nære fremtid.

Læs med i indlægget, og få en intro til progessive web apps, herunder:

  • Hvad forskellen på en native app og en progressive web app er
  • Hvilke fordele og ulemper der er ved native apps og progressive web apps
  • Hvorfor progressive web apps vil overhale native apps
  • Hvornår du skal vælge at få udviklet en progressive web app eller en native app

Hvad er forskellen på en native app og en progressive web app?

En native app er en app i traditionel forstand. Med andre ord sådan en, som du henter ned på din enhed for eksempel via App Store eller Google Play. Instagram, Snapchat, MobilePay og WhatsApp er eksempler på native apps.

En progressive web app (PWA) er en app, som serveres i din browser, og som lynhurtigt henter indhold fra nettet af. En PWA kan også fungere offline via en service worker – et script, som automatisk kører i baggrunden i din browser. Service workeren gør det muligt at vise din PWA offline, aktivere push-notifikationer og tilføje PWA’en til din enheds hjemmeskærm. Trivago, Tinder, Twitter og Morningtrains egen Morningscore er eksempler på PWA’er, da de alle ligger på en remote server, leveres gennem internettet og vises i din browser.

Morgan står ved en skærm og kigger på PWA

En PWA afvikles gennem browseren ligesom en ganske almindelig website.

Fordele og ulemper ved native apps

Har adgang til din enheds/operativsystems funktioner. En fordel ved native apps er, at du kan gøre meget med dem, fordi de er integreret i smartphonen. En native app kan nemlig tilgå smartphonens operativsystem og derved bruge funktionaliteter som GPS eller kamera, så man kan tage selfies med hundefilter eller deslige, som derefter kan gemmes i fotoalbummet.

Høj mobilperformance. En af de største fordele ved native apps er, at de kører som smurt på en smartphone – også uden netværksforbindelse. Det er fordi, at de bliver hentet ned på enheden, så du er ikke afhængig af dit netværks hastighed. Det betyder, at du typisk altid vil opnå en høj performance i din native app, da alle filer er hentet ned på enheden.

Ressourcekrævende at udvikle. Hvis du gerne vil gøre din app så tilgængelig som muligt, skal du have den udviklet, så den virker på tværs af operativsystemer. Med andre ord skal du have en cross platform app. Dette kan godt blive til rigtig mange penge og rigtig mange mandetimer i længden. Hvert operativsystem har nemlig typisk krav til udviklingsmiljø og programmeringssprog, hvilket kræver en hybridudvikler.

Sluger meget hukommelse. En anden væsentlig ulempe er, at native apps fylder ekstremt meget på din enhed hukommelsesmæssigt. Det går nok med to eller tre stykker, men vil man have alle de sjove og spændende apps, så kommer de til at optage en stor del af din smartphones hukommelse – og det påvirker telefonens ydeevne.

Opdaterer ikke automatisk. De mange løbende opdateringer er også en ulempe, der følger med Android og iOS-apps. For medmindre du selv slår automatisk opdatering af apps til i dit appcenter, så skal du selv indover for at få det gjort. Får du ikke opdateret din app, risikerer du at gå glip af nye features og vigtige sikkerhedsopdateringer.

Fordele og ulemper ved PWA’er

Afvikles gennem browseren. Den ultimative fordel ved en PWA er, at den kører i din browser. Med en PWA opnår du derfor stor tilgængelighed, fordi dine brugere kan tilgå din app, uden at de behøver at gå ind i App Store for at finde og installere den. Her skal de bare åbne browseren, indtaste adressen på PWA’en og vupti – så er de inde på den.

Mindre ressourcekrævende at udvikle og vedligeholde. At en PWA kører i en browser gør også, at den kører cross platform out of the box. Det gør typisk PWA’en en del billigere at udvikle og vedligeholde, fordi du ikke behøver en iOS- eller Android-udvikler. En dygtig webudvikler ville kunne klare opgaven for dig, da programmeringssprogene ville være nogle, som en webudvikler typisk er familiær med.

Opdaterer automatisk. PWA’en har også den fordel, at du ikke ville skulle hente nye opdateringer ned på din enhed, da filerne ligger på en ekstern server. Dermed oplever du ikke bøvl som at skulle opdatere en gang om ugen. De automatiske opdateringer gør, at brugeren altid får serveret den seneste version af din PWA, hver gang de besøger den. Helt uden at røre en finger.

Hurtig loadtid. Et af kravene til en PWA er, at den skal have en ekstremt hurtig loadtid. Den hurtige loadtid er en essentiel fordel, idet mange brugere er utålmodige og forventer en hurtig loadtid. 53% af brugerne er nemlig ikke blege for at forlade dig, hvis din løsning tager mere end 3 sekunder om at loade.

Afhængig af godt netværk. Af ulemper må vi fremhæve PWA’ens afhængighed af en forholdsvis god netværksforbindelse. Hvis ikke din forbindelse er særlig god, kan appen hverken hente nyt indhold eller opdatere. Dog har service workeren en funktionalitet, der muliggør background sync, som så opbevarer den funktion du har bedt om, og derefter udfører den, når du igen har forbindelse til netværket.

Kan ikke udnytte smartphonens funktioner til fulde. En anden ulempe ved PWA’er er, at de ikke kan tilgå smartphonens funktioner lige så godt som en native app. Selv om vi faktisk er nået så langt, at man godt kan få adgang til sin smartphones kamera via en PWA, så er det endnu begrænset, hvilke features man i skrivende stund kan få adgang til, og hvad man kan gøre med dem.

Illustration af fordele ved native apps og progressive web apps

Derfor vil native apps uddø, mens PWA’er vil sprede sig

Native apps vil uddø, fordi de en dag vil blive overhalet på funktionalitet og brugeroplevelse af PWA’er. PWA’er er allerede godt på vej til at opnå samme kvalitet og performance som native apps, og det er kun et spørgsmål om tid, før den vælter den gamle konge – native appen – af tronen.

Der er også det faktum, at native apps fylder rigtig meget på vores enheder. Det kan have konsekvenser for din enheds ydeevne, men dette problem oplever man slet ikke med PWA’er. Dette er blot endnu et søm i kisten for native appen, om end der selvfølgelig altid vil eksistere cases, hvor en native app giver mere mening.

Skal jeg vælge en PWA eller native app?

I sidste ende afhænger dette spørgsmål af dine behov og dine specifikke use cases for appen. Men med det sagt er en PWA i de fleste tilfælde det stærkeste valg. Dels fordi der er kortere vej til brugeren, men også fordi teamet af udviklere kan mindskes, da det ikke kræver udviklere, der både kan udvikle til iOS og Android. Med en PWA får du en funktionel løsning med uendelige designmuligheder, som tilmed er nem at distribuere.

Native appen er dog ikke uden meritter. Hvis du vil have udviklet en app, hvor formålet er at facilitere hyppig interaktion og engagement mellem bruger og app og brugere imellem, så er native appen den bedste vej at gå. Ligeledes skal du vælge en native app, hvis din app skal kunne tilgå mange af smartphonens funktioner, så brugeren kan skabe content og dele det i appen.

Selv om vi forudser, at native apps en dag vil uddø, så er de stadig på nuværende tidspunkt lige en tand foran på brugervenlighed og brugerengagement.  Lige p.t. halter PWA’erne lidt bagefter på disse punkter, men de kommer til at overhale native appsene i den nære fremtid.

Har du dog ingen intentioner om at lave en hyperkompleks social medieplatform i stil med Instagram eller Snapchat, vil en PWA langt hen ad vejen være den bedste løsning for dig.

Relaterede nyheder

KONTAKT OS

Første skridt i din forretningsudvikling

Vi venter allerede i spænding på at høre fra dig! Vi elsker at hjælpe virksomheder med noget på hjerte, som har digitale udfordringer, som vi kan løse sammen.

Rugaardsvej 55A 1. TV
5000 Odense C
Dampfærgevej 27-29 st.
2100 København Ø
Skriv til os
Book et møde
Job og Karriere Find kontaktperson
Skriv til os

Første skridt i din forretningsudvikling






    Du er en stjerne

    Tak for din henvendelse

    Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
    Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

    Ha´ en rigtig god dag ☀️

    Book møde

    Snak med os når det passer dig bedst!

    Hvonår?

    Vælg dato

    Ledige tider

    Book møde

    Tak! - Vi skal bare lige vide lidt mere om dig






      Du er en stjerne

      Tak for din henvendelse

      Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
      Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

      Ha´ en rigtig god dag ☀️

      Tilmeld nyhedsbrev

      Få de seneste nyheder og trends




        Du er en stjerne

        Tak for din henvendelse

        Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
        Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

        Ha´ en rigtig god dag ☀️