ClickCease

Vent venligst

Vi har modtaget din forespørgsel
Tak for din forespørgsel

. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage
På gensyn

Step 1 / 3

orange landscape
close icon

  Step 1 / 3 - Vælg projekttype

  Kom i dialog om dit næste projekt

  Send os en uforpligtende forespørgsel og få en realistisk pris idé på dit projekt.

  WebsiteWebshopDigitalt DesignSeoAnnonceringProgrammering

  Step 2 / 3 - Projekt information

  Beskriv dit projekt så godt du kan

  Step 3 / 3 - Dine oplysninger

  Vi har brug for dine oplysninger nedenfor

  juni 27, 2023

  De 3 forbudte ord for enhver softwareingeniør: ‘Bare’, ‘lige’ og ‘kun’

  Tilbage til vidensunivers

  Niclas Johansen

  Niclas Johansen

  Programmeringschef & Partner

  Det er en velkendt joke i softwareudviklingssamfundet, at der er tre ord, der kan få enhver softwareingeniør til grine (eller blinke nervøst med øjet)

  Det er de magiske ord: ‘bare’, ’lige’ og ‘kun’.

  Disse ord bliver ofte brugt af folk udenfor branchen til at beskrive softwareingeniørers arbejde, men de formår sjældent at indfange virkeligheden i deres profession – eller af kompleksiteten af en opgave.

  Illustration af 3 ord man skal bruge med omhu som softwareingeniør

  Hvad er udfordringen med ‘bare’?

  Ordet ‘bare’ er et af de mest misbrugte ord, når det kommer til softwareudvikling.

  Når nogen siger, “Kan du ikke bare gøre dette?” eller ”… den skal jo bare…”  glemmer man ofte den tid, energi og ekspertise, som det kræver at implementere en ændring i en kodebase, specielt på en måde så løsningen er stabil, nem at vedligeholde og skalerbar.

  Indvirkningen af ‘lige’ i softwareudviklingsopgaver

  Ligesom med ‘bare’, bliver lige ofte brugt til at minimere det arbejde, der kræves for at fuldføre en opgave i softwareudvikling.

  Når nogen siger, “Kan du ikke lige gøre det på denne måde?”, overser de ofte de kompleksiteter og udfordringer, der er forbundet med opgaven.

  Den helt gode er, når man kombinerer ’lige’ med ’bare’, så det bliver til et: ”kan du ikke bare lige, hente den information fra vores CRM-system?”.

  Så forsimpler og forklejner man den opgave, at tænke løsningen til ende, netop med fokus på stabilitet, vedligehold og skalérbarhed.

  Morgan laver automatisering

  Ordet ’kun’ kan være roden til alt ondt

  Termen ’kun’ er en anden favorit blandt folk, der ikke er bekendt med softwareudvikling. Hvad der kan synes let for en udefrakommende, kan være en kompleks og tidskrævende opgave for en softwareingeniør.

  F.eks. at hente data fra et andet system er jo ”kun”, da alt information ligger tilgængeligt. Men hvad ikke kan ses med det blotte øje er, hvordan ligger denne information til gengængelig.

  • Tillader systemet overhovedet at man henter dataen?
  • Hvornår skal det hentes (kl. 00 hver dag, realtid m.m.)?
  • Skal data strømme til og fra det eksterne system?
  • Hvilket format kan dataen hentes ud i, og hvad er jeres egen løsning gearet til?
  • Og MEGET mere.

  Virkeligheden bag ‘bare’, ’lige’ og ‘kun’ i softwareudvikling

  Virkeligheden er, at softwareudvikling er et komplekst og ofte udfordrende felt. Det kræver en dyb forståelse for programmeringssprog, systemarkitektur og mange andre tekniske færdigheder.

  Dertil kommer det, at alle tekniske setup er forskellige, og forretningslogikkerne fra virksomhederne, skal indtænkes i alle løsninger.

  At bruge ord som ‘bare’, ’lige’ og ‘kun’ til at beskrive denne proces gør ikke retfærdighed over for den tid, anstrengelse og ekspertise, det kræver, og du risikerer at få ustabile løsninger, som ikke er gennemtænkt, hvis det er dette sprog, som du møder dine udviklere med.

  Morgan er ved at finde ud af hvordan han kommunikerer effektivt med en softwareingeniør

  Sådan kommunikerer du effektivt med din softwareingeniører

  Hvis du vil kommunikere effektivt med softwareingeniører, er det vigtigt at forstå deres arbejde og at værdsætte den tid og ekspertise, det kræver.

  Undgå at bruge de 3 fy-ord og forsøg i stedet at stille spørgsmål og lære mere om, hvad deres arbejde indebærer, og hvad det er der gør, at noget ikke er ”lige til”.

  En god spørgeteknik vil være min anbefaling, så man forstår hvad der begrunder en given kompleksitet. Forstår hvad vælger du fra, hvis man laver en ”bare lige”-løsning, så du kan tage en informeret beslutning.

  Niclas Johansen Programmeringschef & Partner
  Niclas Johansen
  Programmeringschef & Partner
  Er vores leder for Morningtrain programmeringsafdeling. Niclas har en baggrund som software ingeniør, og han har selv siddet i mange år som backend-udvikler. Niclas er en sand pionerer, når det kommer til nye teknologier, og metodikker til at skalere digitale forretninger.
  Hello there
  We can see that you are from Denmark. Would you like to switch to Danish?