ClickCease

Vent venligst

Vi har modtaget din forespørgsel
Tak for din forespørgsel

. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage
På gensyn

Step 1 / 3

orange landscape
close icon

  Step 1 / 3 - Vælg projekttype

  Kom i dialog om dit næste projekt

  Send os en uforpligtende forespørgsel og få en realistisk pris idé på dit projekt.

  WebsiteWebshopDigitalt DesignSeoAnnonceringProgrammering

  Step 2 / 3 - Projekt information

  Beskriv dit projekt så godt du kan

  Step 3 / 3 - Dine oplysninger

  Vi har brug for dine oplysninger nedenfor

  august 2, 2023

  Umbraco 7 end of life – så hvad er det næste? Overvejelser og alternativer for dit CMS

  Tilbage til vidensunivers

  Thomas Østerkjerhuus

  Thomas Østerkjerhuus

  Adm. direktør og Partner

  Denne artikel er skrevet med inspiration og oplysning til dig, der har en hjemmesideplatform, der er bygget på Umbraco 7 løsning. Dette Content Management System (CMS) når sin ‘end of life’ (EOL) den 30. september 2023.

  Det betyder, at hjemmesider, der benytter Umbraco 7 løsningen, snart står med en hjemmeside, der ikke længere understøttes, får support eller måske ikke virker længere.

  Artiklen er baseret på flere henvendelser fra virksomheder, der gerne vil kende deres muligheder og udforske alternativer til at ende i et ‘end of life’-scenario hvert 3. år, som Umbraco har meldt ud.

  Hvad er konsekvensen af End of life?

  Når en Umbraco-version når end of life, som version 7 gør den 30. september 2023, betyder det, at CMS-platformen ikke længere vil blive supportet, og der vil hverken blive udviklet ny funktionalitet, rettet fejl eller ydet support på løsningen.

  I værste tilfælde kan du risikere at stå med en hjemmeside eller webshop, der ikke længere fungerer efter september i år.

  Du kan ikke bare at opgradere…

  Det er IKKE muligt at opgradere fra Umbraco 7 til 8, da Umbraco 8 er skrevet på en fundamental helt anden kodebase.

  Dette skyldes ikke at Umbraco er nogen glubske ulve, der ikke opfinder en ‘opgrader’-knap.

  Årsagen er at en “opgrader”-knap ville medføre tekniske, visuelle og funktionelle fejl ved opgraderingen, da kodebasen er signifikant anderledes fra Umbraco 7 til 8.

  Så for at sikre, at alle har den bedste oplevelse med Umbraco CMS, har Umbraco besluttet, at man ikke skal bygge sin hjemmeside om for at opgradere til en nyere version.

  Til gengæld har de nye versioner selvfølgelig flere funktioner, færre bugs og øget sikkerhed, hvilket er årsagen til, at man tvinges til at opgradere til nyere versioner, når ens version når sin EOL-dato.

  Så hvad er mine muligheder?

  1 – Betal for at få bygget din gamle hjemmeside… igen

  Det er muligt at migrere din indholdsdatabase til en Umbraco 8-version, men det vil ikke være synligt i frontenden. Du skal stadigvæk bygge din hjemmeside helt fra bunden. Det betyder, at du selv skal:

  • Genskabe dine templates
  • Genskabe dit bibliotek
  • Omskrive alt, der måtte have været specialkodet på den gamle hjemmeside
  • Bygge integrationerne til eksterne værktøjer igen

  Med andre ord, skal du selv eller dit bureau bygge din gamle hjemmeside 1:1 igen, blot i en Umbraco 8-version.

  Prisen for dette ligger oftest i området 150.000-200.000 DKK, og det er uden at medregne alverdens funktionalitet og integrationer.

  2 – Du kunne få et moderne og visuelt løft for samme pris

  Nu hvor prisen for at få bygget din gamle hjemmeside 1:1 i en version 8 ligner prisen for at få en helt ny hjemmeside, kunne det være en overvejelse værd at investere i en ny hjemmeside, som giver jeres virksomhed et moderne look og et kommercielt boost.

  3 – Du kan overveje hvilken platform du vil ligge på?

  Morgan står med logoer fra forskellige CMSer

  Hvis du alligevel overvejer en ny hjemmeside, så kan du også tænke over, hvilket CMS du vil vælge næste gang. Skal det død og pine være Umbraco?

  Umbraco har både fordele og ulemper og fungerer generelt godt for mellemstore virksomheder. Ikke desto mindre mener jeg, det er sundt at reevaluere ens værktøjer fra tid til anden og vurdere, om man stadig er tilfreds med dem, eller om behovene har ændret sig.

  Jeg støder ofte på virksomheder, der synes, at der går for kort tid mellem Umbraco-versionernes end of life. For eksempel:

  • Umbraco 8-versionen har en EOL-dato, der hedder februar 2025 (1 år og 5 måneder efter version 7).
  • Umbraco 10 vil have end of life i juni 2025, og der er ingen direkte måde at opgradere fra version 8 til 10, da 8’eren kører på et .NET framework, mens 10’eren kører på .NET 6. Det betyder, at de er markant forskellige kodesprog/versioner, hvilket ville skabe for store udfordringer, hvis man bare kunne opgradere.
  • Endelig vil Umbraco 13, som udgives i december i år (2023), have end of life blot 3 år efter (december 2026).

  Kilde

  Alternativet til Umbraco end-of-life

  Umbracos ‘end-of-life’-filosofi har den fordel, at man undgår tekniske udfordringer og bugs ved opgraderinger.

  Ulempen er dog, at man hver gang en CMS-version når end-of-life så skal du have bygget alt på nær databasen på ny (hvis man altså  ønsker support, selvfølgelig).

  Et godt alternativ til dette kunne være at skifte til en WordPress løsning.

  En vigtig pointe her er at vælge en skræddersyet WordPress løsning, der er bygget til jeres behov og ikke bare afhænger af massevis af plugins.

  En markant forskel mellem WordPress og Umbraco er, at når WordPress udsender en ‘core update’, så ryger din installation aldrig i end of life.

  Umbraco vs. WordPress

  Funktionelt er der ikke noget signifikant, som gør at du kan eller bør, vælge det ene CMS over det andet.

  For mange handler valget mellem Umbraco og WordPress om en præference eller ens erfaring.

  Umbraco og WordPress er bygge på to vidt forskellige “School of thought”, hvilket er den største forskel.

  • Umbraco: “Der må ikke opstå fejl eller bugs, og så må det gerne koste”.
  • WordPress: “Hvis der opstår noget, så fikser vi det”.

  Der er intet rigtigt eller forket i de to ovenstående statements, og der er store prominente virksomheder, som benytter begge løsninger. Så det handler mere om præferencer, økonomi og hvilken “school of thought” som man tilhører.

  Kommer der ikke kerneopdateringer til WordPress?

  Jo da.. og disse opdateringer kan også give anledning til fejl og bugs.

  Tanken i WordPress er bare, at man i stedet for at erstatte sit site hvert 3. år, fikser de småfejl og bugs, der opstår hvert 3.-4. år ved kerneopdateringer.

  Vores erfaring er, at de bugs- og fejl, vi ser hos vores kunder efter kerneopdateringer, i gennemsnit koster vores kunder mellem 5.000 og 35.000 DKK at få udbedret.

  WordPress kommer ikke med en licensomkostning/abonnementomkostning, hvor mange Umbraco-sider har en omkostning på + hosting omkostninger, som hos Umbraco vil koste imellem 3.240 DKK til 54.600 DKK pr. år.

  Til sammenligning koster vores (Morningtrains) serviceaftale i gennemsnit 50.000 DKK pr. år, og det inkluderer hosting.

  Og jeg tænker ikke vi er de eneste der tilbyder det til omtrent den pris…

   

  Alene denne besparelse ved kerneopdateringer samt drift og vedligeholdelse, kombineret med de friheder, der er ved WordPress, har ført til en stigende efterspørgsel fra virksomheder, der står med en Umbraco-løsning, som snart når end-of-life

  Hvad koster det at komme over i WordPress?

  Umbraco er skrevet i .NET, mens WordPress er skrevet i PHP. Derfor kan koden ikke genbruges, hvilket betyder, at omkostningen ville være at få bygget en helt ny hjemmeside fra bunden, hvis man skifter fra Umbraco til WordPress.

  WordPress-løsninger kommer i alle størrelser og priser, men hvis du ønsker en løsning, der er kodet fra bunden uden at basere sig på plugins og med høj sikkerhed og performance, så vil omkostningen ofte ligge i et leje af 160.000-280.000 DKK.

  Pointen er, at dette er tæt på budgettet for at få bygget din gamle hjemmeside igen – blot i en nyere Umbraco-version.

  Illustration af omkostningsforskel ved Umbraco og WordPress

  Ja ja, men I er også en WordPress leverandør

  Jep, det er vi. Vi bygger intet i Umbraco.

  Det valg blev truffet for at specialisere os, og vi har derfor valgt at kode i PHP. Jeg har ikke et ondt ord at sige omkring Umbraco eller bureauerne, der benytter det.

  Jeg har skrevet denne artikel, fordi jeg ønskede at hjælpe de personer, der står i en ‘end of life’-situation og måske ikke kender deres muligheder.

   

  Jeg håber, at min artikel har været til hjælp for nogen.

  Thomas Østerkjerhuus Adm. direktør og Partner
  Thomas Østerkjerhuus
  Adm. direktør og Partner
  Er Morningtrains helt egen ’Jack of all trades, master of none’. Thomas (eller Øster) har viden på tværs af hele organisationen, og han elsker at dele sin viden. Derfor har han over hans 7 år i forretningsudviklingsfaget haft 3 podcast serier, skrevet et utal af blogindlæg samt 2 ebøger.
  Hello there
  We can see that you are from Denmark. Would you like to switch to Danish?