ClickCease

Lad Morningbound være din digitale marketingafdeling

Web

29. marts 2023

Hvad er PHP?

PHP er en forkortelse for Hypertext Preprocessor og ja så burde det jo egentligt hedde HPP, men de valgte at bytte rundt på nogle bogstaver, fordi det lød federe på denne måde.

PHP er et server-side (backend) sprog, som benyttes til at kode dynamiske websider- og applikationer. Sproget er omkring 30 år gammelt, og det er i dag en af de mest populære programmeringssprog på internettet sammen med f.eks. C#, som bliver der bliver undervist i på de danske uddannelsesinstitutioner.

Ligesom navnet ‘Hypertext prepocessor’ indikerer, så er PHP specielt fremstillet til at arbejde sammen med HTML, og det kan indlejres direkte i HTML-koden.

Hvad kan man bruge PHP til?

Man kan med PHP udføre en lang række opgaver på web som:

 • Behandle formularer
 • Bearbejde filer
 • Oprette databaser
 • Dynamiske tilpasninger på en hjemmeside baseret på brugerens interaktion.
 • Og meget mere.

PHP er kompatibelt med alle de primære operativsystemer (OS); Windows, macOS og Linux.

PHP er oplagt at benytte til generel webudvikling, altså til bygge hjemmesider, blogs, webshops, platforme og andre webapplikationer.

PHP kan også bruges til at bygge CMS løsninger, som f.ke.s WordPress, Drupal og Joomla, hvilket gør det nemt at oprette, ændre og administrere indholdet på en hjemmeside.

WordPress logo

Hvis man skal bygge komplekse webapplikationer (CRM-systemer, kundedatabaser, HR-løsninger m.m.) så er PHP også et oplagt valg. Bl.a. fordi at kodesproget også er godt at benytte til at bygge API’er (Application Programmering Interfaces), hvilket er en ”broen” i mellem to systemer.

Så ikke nok med at PHP er godt at bygge systemer og applikationer med, det er også et godt sprog at bygge integrationen (broen) til andre systemer med.

Må alle benytte PHP?

Ja alle kan og må benytte PHP, eftersom kodesproget er et såkaldt ’open source’-software. Dette betyder, at kildekoden er offentligt tilgængeligt, og at man uden restriktioner må bruge, modificere og distribuere koden.

Den store frihed i brugen af PHP, har skabt et stort udviklerfællesskab omkring sproget, som bidrager til den forsatte udvikling og forbedring af kodesproget. Dette er en klar styrke ved PHP.

PHP er også blevet en enormt populær og udbredt platform til webudvikling, da det kan benyttes uden faste omkostninger, og fordi der er mange gratis værktøjer tilgængeligt, som kan hjælpe udviklere med at lære og bruge kodesproget.

Fordelene ved PHP

1 – Nemt at lære og bruge

Som tidligere har nævnt, så er det nemt at lære og bruge kodesproget, hvilket gør barrieren for, at komme i gang med PHP lavt. Der er mange hjælpeværktøjer og ressourcer tilgængeligt, samt et stort community.

2 – Frit og gratis at bruge

Det giver næsten sig selv, at det er en fordel at PHP er gratis at bruge helt uden restriktioner, så man kan modificere og distribuere koden lige som man vil.

3 – Mange hjælpeværktøjer tilgængeligt

PHP har en længere række at biblioteker og frameworsk til rådighed, som kan gøre udviklingsprocesserne kortere og mere effektive.

Det kan være ting til at hjælpe med databehandling, fejlhåndtering eller sikkerhed.

4 – Nem integration til andre teknologier

PHP er let at integrere med andre webteknologier så som; HTML, CSS, JavaScript og MySQL, hvilket gør det muligt at udvikle avancerede webapplikationer, som fungerer godt på tværs af browsere og platforme.

Illustration af backend vs. frontend

5 – Skalérbar kodebase

PHP kan håndtere alt fra små hjemmesider til store avancerede applikationer. PHP gør det nemt at tilpasse og udvide webløsninger, alt efter behov.

Dette skyldes bl.a. som sagt, at kodesproget er nemt at integrere med andre teknologier, og det store community, som løbende udvider og forbedre mulighederne med PHP.

Hvad så med ulemperne? De må også findes

Der er ingen ting i livet, som er uden ulempe, og PHP er ingen undtagelse.

1 – Sikkerhed er ikke en selvfølge

PHP har haft/har et dårligt ry omkring sikkerhed, og selvom det er blevet mere sikkert med årene, så skal man være opmærksom på, at PHP ikke er mere sikkert end man selv gør det til.

Fordi sproget er så udbredt, så betyder det også, at det er blevet et populært mål for hackere og andre cyberkriminelle. Derfor skal du tage sikkerheden alvorligt, og følge best practice når du arbejder med PHP.
Morgan har sørget for at sikkerheden er i top

2 – Dokumentationsudfordringer

Fordi PHP er så populært og kan bruges til så mange ting, så kan det være svært, at finde alt den fornødne dokumentation, da kodesproget i større eller mindre grad kan alt, så kan man godt finde områder, som ikke er dokumenteret grundigt.

3 – Mange kokke i køkkenet

Det store community har også den ”sidegevinst”, at der er mange forskellige tilgange og løsninger til de samme problemer. Det kan derfor blive svært at finde de bedste værktøjer og løsninger, på ens udfordringer.

Desuden er der ikke altid en klar standard for PHP, så forskellige udviklere kan have hver sin tilgang og logik til løsningerne på de samme udfordringer.

Relaterede nyheder

KONTAKT OS

Første skridt i din forretningsudvikling

Vi venter allerede i spænding på at høre fra dig! Vi elsker at hjælpe virksomheder med noget på hjerte, som har digitale udfordringer, som vi kan løse sammen.

Rugaardsvej 55A 1. TV
5000 Odense C
Dampfærgevej 27-29 st.
2100 København Ø
Skriv til os
Book et møde
Job og Karriere Find kontaktperson
Skriv til os

Første skridt i din forretningsudvikling


  Du er en stjerne

  Tak for din henvendelse

  Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
  Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

  Ha´ en rigtig god dag ☀️

  Book møde

  Snak med os når det passer dig bedst!

  Hvonår?

  Vælg dato

  Ledige tider

  Book møde

  Tak! - Vi skal bare lige vide lidt mere om dig


   Du er en stjerne

   Tak for din henvendelse

   Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
   Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

   Ha´ en rigtig god dag ☀️

   Tilmeld nyhedsbrev

   Få de seneste nyheder og trends
    Du er en stjerne

    Tak for din henvendelse

    Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
    Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

    Ha´ en rigtig god dag ☀️