Vent venligst

Vi har modtaget din forespørgsel

Tak for din forespørgsel

. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage

På gensyn

Step 1 / 3

orange landscape
close icon

  Step 1 / 3 - Vælg projekttype

  Kom i dialog om dit næste projekt

  Send os en uforpligtende forespørgsel og få en realistisk pris idé på dit projekt.

  WebsiteWebshopSeoAnnonceringProgrammering
  Step 2 / 3 - Projekt information

  Beskriv dit projekt så godt du kan

  Step 3 / 3 - Dine oplysninger

  Vi har brug for dine oplysninger nedenfor

  Ledelse

  Nyuddannet akademiker? Sådan får du job

  Tilbage til vidensunivers

  Maria Nguyen

  Maria Nguyen

  jun 01

  Juni er ikke kun lig med sommer – for mange er måneden også lig med afslutningen på min. 5 års universitetsstudier.

  En sej bedrift, der selvfølgelig skal fejres, men efter konfettien er faldet, og den sidste champagneflaske er tømt, venter en udfordring, som for mange er mere udmattende end eksamener og afhandlinger: Jeg snakker om jagten på det første, forjættede job.

  Men vejen til den første ansættelse kan være noget så bumpet. Akademikere er nemlig lidt en udskældt race grundet en gængs opfattelse af, at universitetsuddannelser er for teoretiske og ligger for fjernt fra erhvervslivet.

  I Morningtrain har vi den holdning, at passion og evner trumfer, hvad end der står på dit uddannelsesbevis. Derfor vil vi gerne hjælpe dig på vej til dit første job med denne Q&A.

  Læs med, og få konkrete råd til din jobsøgning fra begge sider af bordet og fra personer, som har været igennem samme mølle som dig.

   

   

  Hvilke forventninger havde du til jobmuligheder som studerende? Og blev de indfriet, da du blev færdig med dit studie?

  Jeg tror egentlig, jeg havde ret lave forventninger. Jeg vidste, vi var mange om buddet i den/de brancher, jeg var interesseret i. Samtidig vidste jeg også, at der er nogle utroligt spændende virksomheder på Fyn. Så blandede.

  Om de blev indfriet? Hmm, både og. Der var mere at søge, end jeg havde regnet med, men Gud, hvor var det nogle hårde måneder. Man føler lidt, man taler ind i en væg, fordi man sjældent får feedback på det, man sender ud.

  Der var mange spændende ting og meget, hvor jeg fik mine håb og drømme skruet helt op. Men også rigtig meget, hvor man bare ikke havde de skide 2-3 års erfaring.

   

  Hvordan fik du job i Morningtrain?

  En bekendt delte jobopslaget som web-projektleder hos Morningtrain med mig – hun synes, det mindede meget om det, jeg havde lavet i min praktik i Hamborg. Jeg søgte det, fordi jeg godt kunne se mig selv i jobbeskrivelsen, men jeg var ikke sikker på, det var den vej, jeg ville. Jeg havde nydt jobbet i Hamborg, men på det tidspunkt tænkte jeg, at jeg skulle have et mere analytisk job.

  Jeg blev kaldt til samtale og gik igennem til næste runde. Tog personlighedstest og forberedte mig på den case, de havde givet mig. Jeg gik spændt hjem, men fik et opkald om, at de havde valgt en anden. Begrundelserne var helt forståelige. En med mere erfaring, og som de var sikre på ville projektledelsesvejen.

  Jeg mærkede efter og blev faktisk pænt nederen over ikke at være blevet valgt. Det var jo en super fed virksomhed! Jeg tog fat i Peter (direktøren) igen og spurgte, om der var mulighed for erhvervspraktik. Han inviterede på besøg, og jeg mødte Thomas (marketingchefen), der efter en samtale tilbød mig en stilling som projektleder i marketing. Og her står jeg så i dag, snart 2 år efter.

   

   

  Hvad synes du har været sværest i overgangen fra studie til job?

  At slippe den dårlige samvittighed. Da jeg læste, især på min kandidat, følte jeg ALTID, jeg kunne gøre noget mere; læse mere, forberede mig mere osv. Pludselig havde jeg fri, når jeg havde fri.

  Samtidig har det også taget noget tid at stole på, at det, man gjorde, var godt nok – at man faktisk kunne det, man var endt i. Jeg tror, det hænger sammen med, at jeg ikke laver det, jeg troede, jeg skulle. Men jeg laver jo noget, jeg synes er sindssygt fedt og har fundet ud af, jeg har naturligt flair for.

   

  Har du et godt råd til de mange universitetsstuderende, der dimitterer lige om snart?

  Lad vær med at tro, du ved præcis, hvad du skal. Se de første minimum 5 år af din tid på arbejdsmarkedet som en tid, hvor du skal prøve ting af. Rammer du drømmejobbet – det, du har drømt om hele vejen? Fedt for dig! Men det er okay at søge andre ting.

  Overvej ikke kun at søge ud fra, hvad din uddannelse præcis er henvendt imod, men se, om du kan finde ind til, hvad du som person synes er sjovt og givende. Se på jobopslag som muligheder for læring, ikke som indgangen til en 100% planlagt vej for resten af din karriere.

   

  Og har du også et par afsluttende ord og råd til dem, der stadig har noget tid tilbage på deres kandidatuddannelser?

  Hvis du kan nå det, så prioriter at tage i praktik. Hjemme er fint, men at tage til et andet land skubber virkeligt til dine grænser og tester dig på den fedeste måde. Husk, at teori er godt, men at forstå kontekst er endnu bedre!

   

   

  Hvilke udfordringer ser du mellem universitetsverdenen og erhvervslivet, nu hvor du kender til begge lejre?

  Med afsæt i min samfundsvidenskabelige uddannelse (cand.merc) oplever jeg, at den største udfordring er, at man på fx cand.merc bliver uddannet i en række taktiske og strategiske funktioner, hvor de fleste nyuddannede ofte bliver ansat i en form for assistentrolle med en eksekverende funktion.

  Konkret oversætter det til, at den nyuddannede har lært at arbejde med spørgsmål som “hvordan vil du tilrettelægge det rigtige marketingmix i Skandinavien?”, mens at virkeligheden byder på “hvordan vil du udforme en 20-ords annoncetekst på Google Ads?”

  Der er simpelthen enormt langt fra de forskellige arbejdsområder, og ofte kender mange af de nyuddannede ikke meget til de operationelle værktøjer (fx Linkedin, Facebook og Google-annoncering), som er de populære værktøjer i mange virksomheders marketingafdelinger.

   

  Hvad er i dine øjne universitetsuddannedes største udfordringer, når de skal ud på arbejdsmarkedet?

  Mange har ikke fundet deres passion og det fagområde, som de vil være 100-meter mester i. Således møder jeg mange nyuddannede, som i deres CV angiver “marketing, SoMe, branding, storytelling, tekstforfatning, video” m.m. i deres ansøgninger.

  Hvor den nyuddannede tænker “yes, de bliver imponerede over mine mange skills”, så går jeg typisk forbi disse og vælger ansøgere, som allerede er bevidste om, hvad de virkelig interesserer sig for og er dygtige til – og nej, du kan ikke være en superstar til det hele.

   

   

  Der er flere universitetsuddannede ansat på kontoret. Hvordan får man som akademiker job i Morningtrain?

  Der er primært to faktorer. Den ene er, at man tydeligt skal demonstrere en passion og skills indenfor det område, man søger. Den anden er, at man skal overbevise os om, at man ville være i stand til at have en stejl læringskurve.

  Det er nemlig en af de forcer, som jeg ofte ser og forventer ved dygtige nyuddannede – det er, at man har tilegnet sig evnen til at lære hurtigt og omsætte sin viden. Det er nemlig akademia, når det er bedst.

   

  Hvad er dit bedste råd til de mange universitetsstuderende, der dimitterer lige om snart?

  Du har sandsynligvis nu været på universitetet i 5 år.  Jeg håber, at du har brugt tiden til at finde ud af, hvad du synes er rigtigt spændende, og du måske har haft et studiejob undervejs til at få nogle ting prøvet af i praksis.

  Hvis ikke, så vil jeg opfordre dig til, at du hurtigt begynder at blive klogere på det plus allerede nu begynder at kigge på virksomheder, hvor du evt. kan tilbyde praktik. Det vil give dig noget praktisk erfaring, og virksomhederne får en chance for at se dig an – og give dig tid til at gøre dig uundværlig.

   

  Og har du også nogle gode råd til dem, der stadig studerer?

  Kig på ovenstående råd og vær glad for, at du har en længere løbebane til at arbejde med det, end dem som er færdige her om lidt.

  Dem som får alvor kommer godt i gang med arbejdsmarkedet efter endt uddannelse er oftest dem, som har brugt studietiden til både at lykkes på studiet og få erfaring i studiejobs – og rigtige mange ender også ofte med, at deres studiejobs tilbyder fuldtid efter endt studie. Den metode bruger vi ofte i Morningtrain.

   

  Jeg håber, indlægget har givet dig input og inspiration til, hvordan du kan tackle din jobsøgning (tjek evt. vores ledige stillinger ud her).

  Held og lykke med specialeforsvaret, hvis det endnu ikke er overstået, og god vind med jobsøgningen – vi hepper på dig!