ClickCease

Vent venligst

Vi har modtaget din forespørgsel
Tak for din forespørgsel

. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage
På gensyn

Step 1 / 3

orange landscape
close icon

  Step 1 / 3 - Vælg projekttype

  Kom i dialog om dit næste projekt

  Send os en uforpligtende forespørgsel og få en realistisk pris idé på dit projekt.

  WebsiteWebshopDigitalt DesignSeoAnnonceringProgrammering

  Step 2 / 3 - Projekt information

  Beskriv dit projekt så godt du kan

  Step 3 / 3 - Dine oplysninger

  Vi har brug for dine oplysninger nedenfor

  december 7, 2023

  Fordele og ulemper ved et ERP-system

  Tilbage til vidensunivers

  Niclas Johansen

  Niclas Johansen

  CTO & Partner

  ERP-systemer bliver oftest hjertet i forretningen, så inden man kaster sig ud i valg og implementering af et ERP-system, så bør man gøre sig klart, hvad fordelene og ulemperne er ved et sådant system.

  Der er selvfølgelig mange flere fordele og ulemper end dem vi kommer omkring i dette indlæg, men vi har fokuseret på de primære, og på de ting, som giver mest værdi for jer.

  Morgan sidder på en tavle med en attributionsmodel

  Fordelene ved ERP-system

  1 – Du kan øge effektiviteten i virksomheden

  Ved at automatisere mange af virksomhedens rutineopgaver kan et ERP-system øge effektiviteten hele vejen igennem jeres værdikæde. Den tid og de ressourcer I sparer, kan I, i stedet bruge på opgaver, som kræver ”varme hænder” eller et kreativt hoved – eller bare slet og ret øge jeres kapacitet.

   

  2 – Øget samarbejdsevne på tværs af organisation

  Ved at have ét centralt system, som distribuerer information og data på tværs af organisationen, så sikre man at alle kigger på de samme ting, og at der mindskes menneskelige fejl i driften, da der er et system, som definerer rutiner og arbejdsgange.

  Illustration af Morgan med millenials

   

  3 – Mulighed for at integrere jeres forretningslogik med eksterne

  De fleste ERP-systemer, kommer med en lang række integrationsmuligheder, og dermed kan du integrere din forretningslogik (det som styres fra ERP), med de andre eksterne softwares, som I benytter til at drive jeres forretning.

  På den måde kan man også ”sætte strøm til” arbejdsgange, som ligger uden for ERP-systemet.

   

  4 – Mindske fejl i flow

  Da datastrømmen automatiseres og arbejdsgange bliver digitaliseret med et ERP-system, så fjerner man også muligheden for en lang række fejl-40 (menneskelige fejl), da systemet vil håndtere alt information ens, hver gang, hvad end om det er en ”god” eller ”dårlig” dag.

   

  5 – Nemmere skalering

  Jo flere manuelle arbejdsgange du kan digitalisere, jo nemmere er det at skalere forretningen, da flere forretningsgange sker automatisk.

  Det giver næsten sig selv. Det betyder også at hvis man vil skalere så behøver man ikke at ansatte lige så mange nye hænder, for at håndtere en større omsætning.

  Morgan sidder med en graf der viser sammenhængen mellem omsætning og tid

  6 – Større overblik over forretning

  Et ERP-system giver jer et samlet overblik over jeres forretningsprocesser, samt disses performance. I vil derfor også have indblik i hvordan i skalere yderligere i fremtiden.

   

  Der må da være en ulempe?

  Uha, ja da! Med store beslutninger kommer der også store konsekvenser.

  1 – Prisen

  ERP-systemer kommer generelt med høje omkostninger, specielt i implementering, udvikling, drift og onboarding af personale.

  Særligt den sidstnævnte må du for guds skyld ikke undervurdere. Og det farlige ved den omkostning, er at den er svær at spore på, effektiviteten falder ”bare” i dit team, i en periode mens de lærer systemet at kende.

  Så implementering af et ERP-system, skal altid ses i lyset af at være en investering, og der skal afsættes 300.000 DKK+ til opgaven i både interne og eksterne omkostninger.

  Morgan sidder på en lang regning

  2 – Du gifter dig ret meget med et system

  Derudover så er det ikke lige til at skifte ERP, når man først har fået en løsning implementeret, da det som sagt er omkostningstungt og tidskrævende at implementere en løsning.

   

  3 – Det tager lang tid

  Du må ikke undervurdere tiden, når du skal implementere et ERP-system. Processen fra at kortlægge jeres forretningslogik til I har implementeret en løsning og onboardet materialet, tager hurtigt 1-3 år.

  Morgan står ved et ur og en skærm

  4 – Risiko for datakorruption

  Når man samler alt forretningslogik et sted, så risikerer man også datafejl, som så laver fejl i alle processer og systemer, som ERP-systemet snakker sammen med. Med andre ord, så bliver datafejl eskaleret med et ERP-system, da systemet pludselig styrer alle jeres processer.

   

  5 – Risiko for sikkerhedsbrud

  Det er vel og mærket kun hvis løsningen ikke er konfigureret korrekt, at dette gør sig gældende, men der er en risiko for sikkerhedsbrud, når man sætter strøm til ens forretningslogik.

  Det var mange ting, jeg er stadig forvirret

  Du skal altid have en ERP-leverandør, hvis du skal have en ERP-løsning. Så rådgiv dig med dem, før du vælger, og få forventningsafstemt hvem der har ansvaret hvis noget går galt, får kortlagt jeres udfordringer og potentielle ulemper, så I er forberedt.

  Der vil altid være gnidninger i implementeringer af en ny forretningslogik, proces eller system. Men der er også en lang række fordele, så fortvivl ikke.

  Jeg håber at dette indlæg, om ikke andet har givet dig noget information og inspiration.

  Niclas Johansen CTO & Partner
  Niclas Johansen
  CTO & Partner
  Er vores leder for Morningtrain programmeringsafdeling. Niclas har en baggrund som software ingeniør, og han har selv siddet i mange år som backend-udvikler. Niclas er en sand pionerer, når det kommer til nye teknologier, og metodikker til at skalere digitale forretninger.
  Hello there
  We can see that you are from Denmark. Would you like to switch to Danish?