ClickCease

Lad Morningbound være din digitale marketingafdeling

Digitalisering

12. januar 2023

Fordele og ulemper ved et ERP-system

ERP-systemer bliver oftest hjertet i forretningen, så inden man kaster sig ud i valg og implementering af et ERP-system, så bør man gøre sig klart, hvad fordelene og ulemperne er ved et sådant system.

Der er selvfølgelig mange flere fordele og ulemper end dem vi kommer omkring i dette indlæg, men vi har fokuseret på de primære, og på de ting, som giver mest værdi for jer.

Morgan sidder på en tavle med en attributionsmodel

Fordelene ved ERP-system

1 – Du kan øge effektiviteten i virksomheden

Ved at automatisere mange af virksomhedens rutineopgaver kan et ERP-system øge effektiviteten hele vejen igennem jeres værdikæde. Den tid og de ressourcer I sparer, kan I, i stedet bruge på opgaver, som kræver ”varme hænder” eller et kreativt hoved – eller bare slet og ret øge jeres kapacitet.

2 – Øget samarbejdsevne på tværs af organisation

Ved at have ét centralt system, som distribuerer information og data på tværs af organisationen, så sikre man at alle kigger på de samme ting, og at der mindskes menneskelige fejl i driften, da der er et system, som definerer rutiner og arbejdsgange.

Illustration af Morgan med millenials

3 – Mulighed for at integrere jeres forretningslogik med eksterne

De fleste ERP-systemer, kommer med en lang række integrationsmuligheder, og dermed kan du integrere din forretningslogik (det som styres fra ERP), med de andre eksterne softwares, som I benytter til at drive jeres forretning.

På den måde kan man også ”sætte strøm til” arbejdsgange, som ligger uden for ERP-systemet.

4 – Mindske fejl i flow

Da datastrømmen automatiseres og arbejdsgange bliver digitaliseret med et ERP-system, så fjerner man også muligheden for en lang række fejl-40 (menneskelige fejl), da systemet vil håndtere alt information ens, hver gang, hvad end om det er en ”god” eller ”dårlig” dag.

5 – Nemmere skalering

Jo flere manuelle arbejdsgange du kan digitalisere, jo nemmere er det at skalere forretningen, da flere forretningsgange sker automatisk.

Det giver næsten sig selv. Det betyder også at hvis man vil skalere så behøver man ikke at ansatte lige så mange nye hænder, for at håndtere en større omsætning.

Morgan sidder med en graf der viser sammenhængen mellem omsætning og tid

6 – Større overblik over forretning

Et ERP-system giver jer et samlet overblik over jeres forretningsprocesser, samt disses performance. I vil derfor også have indblik i hvordan i skalere yderligere i fremtiden.

Der må da være en ulempe?

Uha, ja da! Med store beslutninger kommer der også store konsekvenser.

1 – Prisen

ERP-systemer kommer generelt med høje omkostninger, specielt i implementering, udvikling, drift og onboarding af personale.

Særligt den sidstnævnte må du for guds skyld ikke undervurdere. Og det farlige ved den omkostning, er at den er svær at spore på, effektiviteten falder ”bare” i dit team, i en periode mens de lærer systemet at kende.

Så implementering af et ERP-system, skal altid ses i lyset af at være en investering, og der skal afsættes 300.000 DKK+ til opgaven i både interne og eksterne omkostninger.

Morgan sidder på en lang regning

2 – Du gifter dig ret meget med et system

Derudover så er det ikke lige til at skifte ERP, når man først har fået en løsning implementeret, da det som sagt er omkostningstungt og tidskrævende at implementere en løsning.

3 – Det tager lang tid

Du må ikke undervurdere tiden, når du skal implementere et ERP-system. Processen fra at kortlægge jeres forretningslogik til I har implementeret en løsning og onboardet materialet, tager hurtigt 1-3 år.

Morgan står ved et ur og en skærm

4 – Risiko for datakorruption

Når man samler alt forretningslogik et sted, så risikerer man også datafejl, som så laver fejl i alle processer og systemer, som ERP-systemet snakker sammen med. Med andre ord, så bliver datafejl eskaleret med et ERP-system, da systemet pludselig styrer alle jeres processer.

5 – Risiko for sikkerhedsbrud

Det er vel og mærket kun hvis løsningen ikke er konfigureret korrekt, at dette gør sig gældende, men der er en risiko for sikkerhedsbrud, når man sætter strøm til ens forretningslogik.

Det var mange ting, jeg er stadig forvirret

Du skal altid have en ERP-leverandør, hvis du skal have en ERP-løsning. Så rådgiv dig med dem, før du vælger, og få forventningsafstemt hvem der har ansvaret hvis noget går galt, får kortlagt jeres udfordringer og potentielle ulemper, så I er forberedt.

Der vil altid være gnidninger i implementeringer af en ny forretningslogik, proces eller system. Men der er også en lang række fordele, så fortvivl ikke.

Jeg håber at dette indlæg, om ikke andet har givet dig noget information og inspiration.

Relaterede nyheder

KONTAKT OS

Første skridt i din forretningsudvikling

Vi venter allerede i spænding på at høre fra dig! Vi elsker at hjælpe virksomheder med noget på hjerte, som har digitale udfordringer, som vi kan løse sammen.

Rugaardsvej 55A 1. TV
5000 Odense C
Dampfærgevej 27-29 st.
2100 København Ø
Skriv til os
Book et møde
Job og Karriere Find kontaktperson
Skriv til os

Første skridt i din forretningsudvikling






    Du er en stjerne

    Tak for din henvendelse

    Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
    Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

    Ha´ en rigtig god dag ☀️

    Book møde

    Snak med os når det passer dig bedst!

    Hvonår?

    Vælg dato

    Ledige tider

    Book møde

    Tak! - Vi skal bare lige vide lidt mere om dig






      Du er en stjerne

      Tak for din henvendelse

      Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
      Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

      Ha´ en rigtig god dag ☀️

      Tilmeld nyhedsbrev

      Få de seneste nyheder og trends




        Du er en stjerne

        Tak for din henvendelse

        Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
        Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

        Ha´ en rigtig god dag ☀️