ClickCease

Lad Morningbound være din digitale marketingafdeling

Digitalt Design

22. september 2021

Hvorfor bruge horisontal scroll?

Du bør benytte horisontalt scroll på din hjemmeside grundet følgende:

 • Det kan give en bedre brugeroplevelse
 • Det kan give brugeren noget at interagere med på hjemmesiden
 • Du kan præsentere mere indhold for brugeren, uden siden bliver længere
 • Det giver hjemmesiden et dynamisk “feel”

Som overskriften antyder, vil jeg tage dig med på en lille rejse ind i den horisontale scrolling-teknik og alle dens egenskaber.

Efterfølgende vil du (forhåbentligt) føle dig noget klogere på, hvorfor det kan være s***e smart, men også hvad du bør være særligt opmærksom på, hvis du vælger at bruge denne teknik på en af dine platforme.

Hvorfor bør horisontal scrolling fange din opmærksomhed?

Horisontal scroll er vigtig for hele brugeroplevelsen, og ses særligt på mobile enheder, hvor den forbedrer oplevelsen.

Morgan med en forstorrelsesglas

Hvad er horisontal scrolling?

Det er kort beskrevet, når man scroller fra den ene side af skærmen til den anden i en vandret linje. Dette er altså lige modsat af den vertikale scrolling, som vi ellers normalt ser på digitale platforme, hvor man scroller oppe fra og ned.

Normalt bruger man den horisontale scrolling, hvis der er nogle elementer, der simpelthen fylder for meget til, at det giver mening at ligge dem under hinanden.

Den horisontale metode er altså rigtigt god, hvis der er meget repetitivt information, og for at gøre hele brugeroplevelsen mere smooth.

Der findes derfor rigtig mange positive sider, men når dette er sagt, er der også ting, du bør være opmærksom på.

“Hvad er de ting?” Tænker du sikkert.

Det kommer jeg med nogle eksempler på netop nu.

Positive og negative sider

Som jeg også var kort inde på ovenover, så er den største gevinst ved at bruge horisontal scrolling, at der er plads til langt mere information, hvor det samtidig også kan forbedre brugeroplevelsen en hel del.

På samme måde kan man på bagrund af data se, at jo længere ned besøgende kommer på en side, jo flere besøgende hopper også fra. Denne tendens skyldes, at det hurtigt virker alt for uoverskueligt med al den information.

Morgan laver en liste med fordele og ulemper over horisontalt scroll

Derfor gør horisontal scrolling det muligt at vise mere indhold på en overskuelig måde til dem, der er interesseret men uden at fjerne fokus.

Nu sidder du sikkert og tænker, at det hele lyder super godt – og det gør det dæleme også! Men der er også nogle faldgrupper, som mange falder i ved horisontal scrolling, og er derfor noget, du bør være opmærksom på.

Mange glemmer nemlig at gøre det tydeligt nok for brugeren, at der faktisk er et horisontal scroll.

Derfor er det vigtigt, fordi det ikke altid er intuitivt at se, at man skal scrolle til siden i stedet for nedad. Dette er altså den største pitfall, som du bliver nødt til at være opmærksom på for at skabe de bedste resultater.

 ”Den største fejl, man kan begå, når man arbejder på web, det er at tro, at man skal lave en funktionalitet, hvor folk forventer, det virker på en hel anden måde end den, man laver det til. Man skal huske på sin målgruppe”  – Jesper Martinussen, Digital designchef

Sådan tydeliggør du et horisontalt scroll

Netop fordi der er en risiko for, at brugeren simpelthen ikke fanger det horisontale scroll, er der her nogle tricks til, hvordan du kan tydeliggøre, at der er mere indhold, man kan scrolle sig til.

Det, som mange typisk gør, er at lave nogle pile, man kan trykke på, og som altså tydeligt viser, at der er elementer, som brugeren kan se ved at scrolle vertikalt.

Her hos os prøver vi på at fremme samme følelse hos brugeren, som de har ved en app, hvor de med musen kan trække til siden, som man gør på sin mobil med sin finger.

Morgan ligger på en tablet, hvor han viser horisontalt scroll

Brugervenlighed, desktop vs mobil

Noget af det vigtigste, når man snakker om content på digitale medier, er brugeroplevelsen. På en mobil er brugeren vant til at sidde og scrolle i apps, så de er vant til, at den oplevelse, de får, er lidt anderledes, end hvis man sidder på et website og har en mus til rådighed.

Derfor er horisontalt scroll nemmere for folk på en mobil at forstå, fordi brugeren i forvejen er vant til at kunne trykke på en skærm og få noget til at bevæge sig, og dette ligger jo efterhånden ret intuitivt i os alle. Jo flere webagtige følelser man kan få forenet med mobilen, jo bedre gør man også mobiloplevelsen.

Derfor fungerer horisontalt scroll klart bedre på en mobil end på en computer, medmindre man gør et stort stykke arbejde i at tydeliggøre det for brugeren på en desktop, at der altså er et horisontalt scroll.

Morgan laver responsivt design

Hvorfor er det vigtigt for dig at have en viden om horisontalt scroll?

Den største grund til, at det er særligt relevant i dag, er, fordi mange virksomheder kæmper om kundernes opmærksomhed, og man har kort tid til at fortælle dem, hvad man gerne vil fortælle. Derfor er skærmstørrelse og scroll vigtige elementer at kigge ind i.

Du har så kort tid til at imponere de besøgende og fortælle dem, hvad du gerne vil have dem til at gøre, så det er dit middel til at vise noget, som nogen kunne være interesseret i. Samtidig kan du også gøre, at dem, der så ikke er interesseret i det, hurtigt kan komme videre.

For at runde af…

Nu har vi været igennem en hel masse, og jeg synes derfor, det giver god mening med en opsummering her til slut.
De vigtigste pointer, du bør tage med dig, er:

 • Uanset hvad så bør du ikke bruge den horisontale scroll, hvis der er vigtigt indhold.
 • Du bør altså kun bruge den de steder, hvor noget information ikke er ligeså relevant, hvorfor det derfor godt kan udelades.
 • Dette er på grund af den sandsynlighed, at nogle vil miste noget information, uanset hvor brugervenligt man gør det.
 • Så hvis det for eksempel er ens kernekompetencer, man har listet, bør man ikke gemme det i en horisontal scroll.
 • Det moderne website i dag skal gerne kunne læses på den måde, at du scroller ned igennem det, og så kan man via overskrifter forstå, hvilke produkter der sælges.

Relaterede nyheder

KONTAKT OS

Første skridt i din forretningsudvikling

Vi venter allerede i spænding på at høre fra dig! Vi elsker at hjælpe virksomheder med noget på hjerte, som har digitale udfordringer, som vi kan løse sammen.

Rugaardsvej 55A 1. TV
5000 Odense C
Dampfærgevej 27-29 st.
2100 København Ø
Skriv til os
Book et møde
Job og Karriere Find kontaktperson
Skriv til os

Første skridt i din forretningsudvikling


  Du er en stjerne

  Tak for din henvendelse

  Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
  Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

  Ha´ en rigtig god dag ☀️

  Book møde

  Snak med os når det passer dig bedst!

  Hvonår?

  Vælg dato

  Ledige tider

  Book møde

  Tak! - Vi skal bare lige vide lidt mere om dig


   Du er en stjerne

   Tak for din henvendelse

   Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
   Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

   Ha´ en rigtig god dag ☀️

   Tilmeld nyhedsbrev

   Få de seneste nyheder og trends
    Du er en stjerne

    Tak for din henvendelse

    Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
    Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

    Ha´ en rigtig god dag ☀️