ClickCease

Lad Morningbound være din digitale marketingafdeling

Ledelse

20. januar 2022

Nyuddannet akademiker? Her er vores gode råd til dig

For mange studerende er januar lig med afslutningen på deres uddannelse.

En sej bedrift, der selvfølgelig skal fejres, men efter konfettien er faldet, og den sidste champagneflaske er tømt, venter en udfordring, som for mange er mere udmattende end eksamener og afhandlinger: Jeg snakker om jagten på det første, forjættede job.

Men vejen til den første ansættelse kan være noget så bumpet. Studerende på universitetet er nemlig lidt en udskældt race grundet en gængs opfattelse af, at uddannelserne er for teoretiske og ligger for fjernt fra erhvervslivet.

I Morningtrain har vi den holdning, at passion og evner trumfer, hvad end der står på dit uddannelsesbevis. Derfor vil vi gerne hjælpe dig på vej til dit første job med denne Q&A.

Læs med, og få konkrete råd til din jobsøgning fra begge sider af bordet og fra personer, som har været igennem samme mølle som dig.

Marie jobtitel og uddannelse

Hvilke forventninger havde du til jobmuligheder som studerende? Og blev de indfriet, da du blev færdig med dit studie?

Jeg tror egentlig, jeg havde ret lave forventninger. Jeg vidste, vi var mange om buddet i den/de brancher, jeg var interesseret i. Samtidig vidste jeg også, at der er nogle utroligt spændende virksomheder på Fyn. Så blandede.

Om de blev indfriet? Hmm, både og. Der var mere at søge, end jeg havde regnet med, men Gud, hvor var det nogle hårde måneder. Man føler lidt, man taler ind i en væg, fordi man sjældent får feedback på det, man sender ud.

Der var mange spændende ting og meget, hvor jeg fik mine håb og drømme skruet helt op. Men også rigtig meget, hvor man bare ikke havde de skide 2-3 års erfaring.

Hvordan fik du job i Morningtrain?

En bekendt delte jobopslaget som web-projektleder hos Morningtrain med mig – hun synes, det mindede meget om det, jeg havde lavet i min praktik i Hamborg. Jeg søgte det, fordi jeg godt kunne se mig selv i jobbeskrivelsen, men jeg var ikke sikker på, det var den vej, jeg ville. Jeg havde nydt jobbet i Hamborg, men på det tidspunkt tænkte jeg, at jeg skulle have et mere analytisk job.

Jeg blev kaldt til samtale og gik igennem til næste runde. Tog personlighedstest og forberedte mig på den case, de havde givet mig. Jeg gik spændt hjem, men fik et opkald om, at de havde valgt en anden. Begrundelserne var helt forståelige. En med mere erfaring, og som de var sikre på ville projektledelsesvejen.

Jeg mærkede efter, og blev faktisk mere skuffet, end jeg havde forventet over ikke at være blevet valgt. Det var jo en super fed virksomhed! Jeg tog fat i Peter (direktøren) igen og spurgte, om der var mulighed for erhvervspraktik. Han inviterede mig på besøg, og jeg mødte Thomas (nuværende CCO), der efter en samtale tilbød mig en stilling som projektleder i marketing. FEDT! Det førte til, at jeg to år efter blev forfremmet til en spændende stilling som marketingschef. Og udviklingen stoppede ikke dér for på trods af, at jeg for et lille års tid siden, tog det store valg at flytte til den jyske vestkyst, så har det været muligt at forsætte min rejse hos Morningtrain som Direktionsassistent.

Mark og Marie

Hvad synes du har været sværest i overgangen fra studie til job?

At slippe den dårlige samvittighed. Da jeg læste, især på min kandidat, følte jeg ALTID, jeg kunne gøre noget mere; læse mere, forberede mig mere osv. Pludselig havde jeg fri, når jeg havde fri.

Samtidig har det også taget noget tid at stole på, at det, man gjorde, var godt nok – at man faktisk kunne det, man var endt i. Jeg tror, det hænger sammen med, at jeg ikke laver det, jeg troede, jeg skulle. Men jeg laver jo noget, jeg synes er sindssygt fedt og har fundet ud af, jeg har naturligt flair for.

Har du et godt råd til de mange studerende, der dimitterer lige om snart?

Lad vær med at tro, du ved præcis, hvad du skal. Se de første minimum 5 år af din tid på arbejdsmarkedet som en tid, hvor du skal prøve ting af. Rammer du drømmejobbet – det, du har drømt om hele vejen? Fedt for dig! Men det er okay at søge andre ting.

Overvej ikke kun at søge ud fra, hvad din uddannelse præcis er henvendt imod, men se, om du kan finde ind til, hvad du som person synes er sjovt og givende. Se på jobopslag som muligheder for læring, ikke som indgangen til en 100% planlagt vej for resten af din karriere.

Og har du også et par afsluttende ord og råd til dem, der stadig har noget tid tilbage på deres uddannelser?

Hvis du kan nå det, så prioriter at tage i praktik. Hjemme er fint, men at tage til et andet land skubber virkeligt til dine grænser og tester dig på den fedeste måde. Husk, at teori er godt, men at forstå kontekst er endnu bedre!

Peter jobtitel og uddannelse

Hvilke udfordringer ser du mellem universitetsverdenen og erhvervslivet, nu hvor du kender til begge lejre?

Med afsæt i min samfundsvidenskabelige uddannelse (cand.merc) oplever jeg, at den største udfordring er, at man på fx cand.merc bliver uddannet i en række taktiske og strategiske funktioner, hvor de fleste nyuddannede ofte bliver ansat i en form for assistentrolle med en eksekverende funktion.

Konkret oversætter det til, at den nyuddannede har lært at arbejde med spørgsmål som “hvordan vil du tilrettelægge det rigtige marketingmix i Skandinavien?”, mens at virkeligheden byder på “hvordan vil du udforme en 20-ords annoncetekst på Google Ads?”

Der er simpelthen enormt langt fra de forskellige arbejdsområder, og ofte kender mange af de nyuddannede ikke meget til de operationelle værktøjer (fx Linkedin, Facebook og Google-annoncering), som er de populære værktøjer i mange virksomheders marketingafdelinger.

Hvad er i dine øjne universitetsuddannedes største udfordringer, når de skal ud på arbejdsmarkedet?

Mange har ikke fundet deres passion og det fagområde, som de vil være 100-meter mester i. Således møder jeg mange nyuddannede, som i deres CV angiver “marketing, SoMe, branding, storytelling, tekstforfatning, video” m.m. i deres ansøgninger.

Hvor den nyuddannede tænker “yes, de bliver imponerede over mine mange skills”, så går jeg typisk forbi disse og vælger ansøgere, som allerede er bevidste om, hvad de virkelig interesserer sig for og er dygtige til – og nej, du kan ikke være en superstar til det hele.

Peter

Der er flere universitetsuddannede ansat på kontoret. Hvordan får man som akademiker job i Morningtrain?

Der er primært to faktorer. Den ene er, at man tydeligt skal demonstrere en passion og skills indenfor det område, man søger. Den anden er, at man skal overbevise os om, at man ville være i stand til at have en stejl læringskurve.

Det er nemlig en af de forcer, som jeg ofte ser og forventer ved dygtige nyuddannede – det er, at man har tilegnet sig evnen til at lære hurtigt og omsætte sin viden. Det er nemlig akademia, når det er bedst.

Hvad er dit bedste råd til de mange studerende, der dimitterer lige om snart?

Du har sandsynligvis været studerende i mange år nu.  Jeg håber, at du har brugt tiden til at finde ud af, hvad du synes er rigtigt spændende, og du måske har haft et studiejob undervejs til at få nogle ting prøvet af i praksis.

Hvis ikke, så vil jeg opfordre dig til, at du hurtigt begynder at blive klogere på det plus allerede nu begynder at kigge på virksomheder, hvor du evt. kan tilbyde praktik. Det vil give dig noget praktisk erfaring, og virksomhederne får en chance for at se dig an – og give dig tid til at gøre dig uundværlig.

Og har du også nogle gode råd til dem, der stadig studerer?

Kig på ovenstående råd og vær glad for, at du har en længere løbebane til at arbejde med det, end dem som er færdige her om lidt.

Dem som får alvor kommer godt i gang med arbejdsmarkedet efter endt uddannelse er oftest dem, som har brugt studietiden til både at lykkes på studiet og få erfaring i studiejobs – og rigtige mange ender også ofte med, at deres studiejobs tilbyder fuldtid efter endt studie. Den metode bruger vi ofte i Morningtrain.

Jeg håber, indlægget har givet dig input og inspiration til, hvordan du kan tackle din jobsøgning (tjek evt. vores ledige stillinger ud her).

Held og lykke med din eksamen, hvis det endnu ikke er overstået, og god vind med jobsøgningen – vi hepper på dig!

Relaterede nyheder

KONTAKT OS

Første skridt i din forretningsudvikling

Vi venter allerede i spænding på at høre fra dig! Vi elsker at hjælpe virksomheder med noget på hjerte, som har digitale udfordringer, som vi kan løse sammen.

Rugaardsvej 55A 1. TV
5000 Odense C
Dampfærgevej 27-29 st.
2100 København Ø
Skriv til os
Book et møde
Job og Karriere Find kontaktperson
Skriv til os

Første skridt i din forretningsudvikling


  Du er en stjerne

  Tak for din henvendelse

  Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
  Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

  Ha´ en rigtig god dag ☀️

  Book møde

  Snak med os når det passer dig bedst!

  Hvonår?

  Vælg dato

  Ledige tider

  Book møde

  Tak! - Vi skal bare lige vide lidt mere om dig


   Du er en stjerne

   Tak for din henvendelse

   Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
   Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

   Ha´ en rigtig god dag ☀️

   Tilmeld nyhedsbrev

   Få de seneste nyheder og trends
    Du er en stjerne

    Tak for din henvendelse

    Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
    Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

    Ha´ en rigtig god dag ☀️