Web
11. januar 2023
Hvad betyder ERP?
ERP er en forkortelse af ’Enterprise Resource Planning’, som refererer til en softwareplatform, der kan administrere og håndtere centrale dele af virksomhedens processer.
ERP-systemer bruges oftest i virksomheder, som har en form for fysisk lagerbeholdning, og hvor data og information skal håndteres på tværs af salg, lager, indkøb, produktion og meget mere.
Nedenstående er hyppige opgaver, som et ERP-system håndterer:
- Økonomi
- Lagerstyring
- Indkøb
- Produktion
- Salg
- Kundeservice
- og HR
Formålet med at benytte et ERP-system er at give virksomheden en centraliseret måde at håndtere essentiel og/eller repetitive forretningslogikker.
And why should I care?
Jaaaa på et eller andet tidspunkt, så vil du skulle effektivisere din forretning, og der vil komme et tidspunkt, hvor du ikke vil være konkurrencedygtig, hvis I selv skal håndtere alle processer manuelt.
Ønsker du en skalerbar virksomhed, så vil du på et tidspunkt skulle sætte strøm til dele af den, vigtigst af alt, til alle de opgaver som er repetitive eller hvor der sker for mange menneskelige fejl.
Læs mere om fordele og ulemper ved at have et ERP-system her.
Hvem bør bruge et ERP-system?
Det kan enhver virksomhed, der har et behov for at kunne administrere og integrere deres forretningsprocesser, kan drage stor fordel af at bruge et ERP-system.
Det er dog særligt nyttigt for store virksomheder, med mange afdelinger, stor produktportefølje eller komplekse processer. Men mindre virksomheder bør ikke undervurdere værdien i et få et ERP-system, om ikke andet et simpelt et til en start.
Hvis du er i tvivl om, om et ERP-system vil være gavnligt for din virksomhed, kan du overveje at tale med en ERP-leverandør eller en konsulent, som kan hjælpe jer.
Hvordan vælger jeg ERP-system?
Du skal gøre dig nogle grundige overvejelser omkring din forretning, og dens fremtid. Jeg har forsøgt at koge det ned til 5 punkter.
1 – Hvad ville give værdi for din virksomhed
Du bør starte i en kommerciel tanke, omkring hvilke dele af din forretning, som ville give mest værdi hvis de var digitaliseret, og så overveje at starte med en løsning, som kan håndtere dette behov.
2 – Skalerbarheden af systemet
Og nu modsiger jeg mig næsten. Men sørg for også at kigge lidt ud i fremtiden, og vurder hvor I skal hen, og tænk det ind i valget af ERP-system. Mest af alt se på hvor skalerbar en løsning i vælger.
Det kan f.eks. være systemets integrationsmuligheder, hvilket er et godt målepunkt for hvor skalerbar løsningen er; kan den snakke sammen med andre systemer.
3 – Prisen og prisstrukturen
Du kommer ikke uden om at spørge dit budget til råds. Men sammenlign priser fra forskellige ERP-leverandører, og se på hvilken løsning hvor du får flest af de funktioner du har brug for, for prisen. Samtidigt så skal du huske på at noget af prisen ligger i implementering eller drift.
Så ”hvornår” vil du betale for løsningen, når den skal bygges og sættes op, eller i den løbende vedligehold og udvikling.
4 – Supportmulighederne ved leverandøren
Jeg kan ikke sige det nok. Jeg møder ALT for mange virksomheder, som har ERP-systemer, hvor de ikke kan få fat i nogen, og det tager 30-90 dage før deres udfordringer bliver besvaret/løst.
Det er ret væsentligt, at du har adgang til support i et ERP-system, da det er et system, hvor du driver mange af dine forretningskritiske processer fra.
5 – Brugervenligheden af systemet
Brugervenlighed er selvfølgelig subjektivt, og derfor bør du ikke vælge et system, som du ikke har haft mulighed for, at få en demo på, så du kan få en fornemmelse af administrationen af systemet.
Hvad koster et ERP-system?
Det kan jeg desværre ikke give et seriøst svar på da prisspændet er for stort, og afhænger af 10.000 ting.
Det er med ERP-systemer, som det er med så mange andre softwares, at det er funktionerne, integrationerne og serviceniveauet, der afgører prisen. Så du finder næppe en god og billig løsning, de to ord ville ikke være sammenhængende i valget af ERP-system. Derudover så er det dit centrale forretningsdrivendeværktøj, det bør du ikke gå til med en; ”hvor billigt kan jeg få det”-mentalitet.
Mit gæt vil være at investeringen i et ERP-system koster i omegnen af 300.000 DKK til 4.000.000 DKK, og det er inkluderende:
- Software licenser
- Opsætning
- Lønomkostninger til onboarding
- Konsulenttimer
- Integrationer til eksterne systemer