Web
16. august 2016
Hvorfor programmere et projekt fra bunden?
“Kan vi ikke bruge det her system og bygge ovenpå?” (Her mener man typisk WordPress, Drupal, Magento eller lignende CMS).
Og:
“Er det ikke dumt at starte forfra hver gang?“
Det er to spørgsmål, jeg ofte lægger øre til.
Og hvorfor svarer jeg så ikke altid ja? Det giver jeg dig her svaret på.
Nogle gange giver det mening at programmere et projekt fra bunden, andre gange ikke. Her får du svaret på, hvornår det giver mening at programmere et projekt fra bunden.
Derfor skal du programmere nogle projekter fra bunden
Når du skal finde ud af, om dit projekt skal programmeres fra bunden, er det altid en god ide at starte med dette spørgsmål:
“Er vi ved at skabe et produkt, der er unikt?”
Hvis svaret er nej, er der heller intet galt i det. I de tilfælde vil vi typisk foretrække WordPress, da den har plugins til næsten enhver funktion. Det gør at vi let vil kunne opsætte dit projekt.
Men hvis din ide er unik, eller dit projekt ikke passer som fod i hose, i et standard system, så vil det være som at tisse i bukserne.
Det går rigtig godt i starten. Og så bliver det træls. Unikke funktioner vil sjældent kunne dækkes helt af plugins, og kalder det alligevel for at der skal programmeres ekstra plugins. Ofte vil plugins også komme med så meget ekstra funktionalitet, at det potentielt kan sløve siden unødvendigt ned.
Den første version være det mindst mulige produkt, så der skal fokuses på kernen.
Hvis du skal bruge en prototype, der ikke skal bygges videre på bagefter (altså al udvikling skrottes, og så startes der forfra), så giver det typisk god mening at læne sig op ad et færdigt system. Men det vil det sjældent være hvis der skal bygges videre på koden bagefter.
Og nu kommer mine argumenter for at programmere et projekt fra bunden:
- Projektet vil passe 1:1 med dine tanker og behov
- Kæmpe fleksibilitet
- Moderne webapps kan programmeres langt hurtigere
- En erfaren programmør vil sjældent starte “helt forfra”
De første to punkter vil jeg ikke her komme videre ind på. Det er selvsagt, at ting, der bygges fra bunden, er mere fleksible og passer 1:1 med dine tanker.
Moderne webapps kan programmeres langt hurtigere
Når der er behov for specialudvikling, så bruger vi typisk frameworket Laravel i vores udvikling. At benytte sig af Laravel til udvikling af webapplikationer, svarer til at have et færdigt fundament til et hus med den nødvendige kabel- og rørføring. Det giver os en platform som vi hurtigt kan bygge videre på uden gang på gang at skulle opsætte de samme ting som er fælles for alle projekter.
Igennem Laravel har vi adgang til en række af større og mindre produktionsmodne moduler som frit kan sammensættes i det videre byggeri. Det er alt sammen uden at gå på kompromis med, hvilket hus vi ønsker at bygge. Denne frihed mindsker unødvendig kode, hvilket i sidste ende hjælper til at sikre en hurtigere og mere vedligeholdelsesvenlig applikation.
Derfor er Laravel programmering ikke en dårlig kompetence at have på porteføljen, og noget vi benytter os af, hvor end det giver mening for kunden.
En erfaren programmør vil sjældent starte “helt forfra”
Hvis du spørger en erfaren programmør om han har prøvet at lave et system som indeholder et brugersystem med styring og kontrol af rettigheder, et beskedsystem med notifikationer og realtidskommunikation eller et statistikmodul med advancerede grafer, så vil svaret hos mange nok være ja.
Det man typisk glemmer, er at det kræver en hvis diciplin og teknisk snilde hvis man vil undgå at opbygge disse funktioner hver eneste gang der er brug for dem i et system. Vi går ikke ind for at opfinde den dybe tallerken gang på gang, så bruger vi hellere tiden mere respektfuld og skaber ekstra værdi for kunden.
En interessant trend er, at imens vores timepris er steget mere end 50% siden vi startede i 2010, har vores produktivitet og kvalitet fået et løft på langt over 50%. Hvis du gerne vil vide mere om hvordan vi gør hos Morningtrain, så kan du klikke på vores side om programmering.
Case – Bookanaut blev programmeret fra bunden
Bookanaut gør det muligt at overskue og booke dig ind hos sundheds- og helbredseksperter i nærheden af dig. Websitet tilbyder både booking samt viden igennem artikler til selvhjælp. Fx har Bookanaut haft stor succes med artiklen om fitnesscentre i københavn.
Artikeldelen håndteres af WordPress, mens booking-delen er en skræddersyet løsning programmeret i frameworket Laravel. At bygge booking direkte ind i WordPress ville begrænse fleksibilitet, muligheder og ikke mindst hastighed.
Det er et godt eksempel på, at man skal bruge den rigtige platform til det rette formål. Hold den unikke kernefunktion specialbygget og udnyt en solid og veludbygget platform som WordPress til standardfunktioner som en blog.
Skal du have bygget noget fra bunden?
Morningtrain står altid klar til at hjælpe med opbygning af websites, webshops og andre spændende webløsninger. Måske er det baseret på Laravel-udvikling, eller måske giver en anden platform bedre mening til dit system. Kontakt os og hør meget mere om, hvad vi kan tilbyde, i forhold til lige akkurat dit projekt. Måske har du brug for en Laravel programmør, måske er det noget helt andet, vi sidder klar!