ClickCease

Lad Morningbound være din digitale marketingafdeling

Web

14. februar 2023

Backend vs. Frontend

Begge betegnelser er engelsk adapterede ord, som referer til ”kodeverdenen” (alt online). Forskellen mellem de to ord er, at en Frontend-udvikler arbejder på den del af en digital løsning, som brugerne interagerer med, mens en Backend-udvikler arbejder med infrastrukturen og funktionerne, som ligger inde bagved.

Deraf begreberne;

 • “frontend” = forenden og det som du ser.
 • “backend” = bagenden og det som man ikke ser.

En frontend udvikler arbejder med de ting, som foregår på brugerens enhed, mens backend udviklere arbejder med alt det, som sker på en server eller en database.

Hvad er frontend udvikling?

En frontend udvikler er oftest optaget af brugerfladen (UI) og brugeroplevelsen (UX), altså overordnet set, hvordan ser løsningen ud, og hvordan er den at interagere med.

Frontend udvikling foregår i brugernes webbrowser, hvilket også er kaldet ’client-side’.

Frontend udvikling sker i en kombination af disse primære teknologier:

 • HTML (Hypertext Markup Language)
 • CSS (Cascading Style Sheets)
 • JavaScript

HTML

Denne teknologi giver frontend udvikleren adgang til at bygge visuelle elementer og overordnede funktioner. Det er i HTML, at man definerer websider og anden information, som kan blive vist i en webbrowser (f.eks. billeder, tekster, links og andet).

Man bruger næsten altid HTML i en kombination med CSS og JavaScript, for at løsningen ikke virker flad og kedelig at interagere med. HTML definere kun ”hvad er” og ”hvad findes”, men ikke hvordan tingene føles at interagere med, hvordan tingene opfører sig i forhold til hinanden, eller hvordan tingene skal se ud på forskellige enheder (responsivt).

Eksempel på HTML kode for en knap:

Screenshot af HTML kode

Resultat:

Screenshot af knap

CSS

Med denne teknologi kan frontend udviklerne definere hvordan en løsning ser ud, samt hvordan det føles at interagere med løsningen.

CSS er en webløsnings ”stylesheet”, hvilket betyder, at det er her, at en udvikler definerer og beskriver hvordan elementerne skrevet i HTML skal præsenterer sig selv. HTML i sig selv ser ens ud på alle løsninger, det er CSS, som gør, at din hjemmeside ser anderledes ud fra andres. Med andre ord, så tillader CSS, at en frontend udvikler kan kontrollere det visuelle udseende af webløsningen.

Det er også i CSS’en at udviklerne definerer hvor responsiv en løsning skal være.

Uden CSS så ville alle løsninger se ens og kedelige ud.

Forsat eksempel på Knap nu med CSS tilknyttet:

Screenshot af HTML kode med CSS

Resultat:

Screenshot af knap

JavaScript

Dette er et kompleks udviklingssprog, som bruges til at bygge interaktive og dynamiske elementer på webløsninger, som f.eks. animationer, pop-ups, og digitalt ”feedback” til brugeren.

En frontend udvikler benytter primært JavaScript til at tilføje interaktive elementer til en løsning, altså alt det, som du kan interagere med, når du bevæger dig rundt på en hjemmeside.

JavaScript er den eneste af de tre teknologier, som både kan bruges til at definere frontenden (ting som defineres i brugerens webbrowser), men også til at bygge backend funktioner (ting som defineres på en server).

Knappen nu med JavaScript:

Screenshot af HTML kode med CSS og JavaScript

Resultat:

GIF af knap der roterer

DISCLAIMER

Hvis der sidder en udvikler og kigger med, så er jeg godt klar over, at det ikke er best practice, at skrive hele koden ‘inline’, men man normalvis, blot ville referere til CSS- og JavaScript-filer i HTML’en. Ovenstående visuelle eksempel var blot for, at gøre eksemplet nemmere at forstå.

Hvad er backend udvikling

En backend udvikler fokuserer primært på alt der foregår ’server-side’, hvor de arbejder med at bygge forbindelsen, som leverer data til en webløsning, når den bliver efterspurgt.

Lad mig komme med et eksempel på alt det, som en backend udvikler bygger.

Forstil dig at du er inde og shoppe på en webshop. Størstedelen af det, som du interagere med er bygget af frontend udviklerne. Men det indhold og produkter, som vises på din skærm, er i virkeligheden sendt fra databasen eller en server til frontenden, hvor alt indhold styres fra.

Det vil siges at uden backend udvikleren, så ville du slet ikke kunne se noget indhold eller produkter, da de så ikke ville blive indlæst i brugerfladen du sidder på.

Men backend udvikleren er ikke færdig…

For når du putter en vare i kurven og færdiggøre dit køb, så ryger der informationer til eksterne økonomi- og lagerstyringssystemer, der også ligger på en server. Her behandles dine informationer og din ordre.

Intet af dette ville ske, hvis ikke en backend udvikler havde været indover.

Der findes en lang række kodesprog til at kode backend applikationer her i blandt:

 • Ruby on Rails
 • Java
 • C++
 • C#
 • Python
 • PHP

Det er også i backenden, at man automatisere en lang række manuelle processer, ved at bygge et system eller en integration i mellem systemer, som håndterer en given proces automatisk. Dette kaldes også en RPA (Robotic Process Automation).

Morgan er ved at opsætte en RPA for at få automatiseret nogle af sine processer på sit website

Hvad afgør valget af programmeringssproget i en backend opgave?

Man kan i virkeligheden opsætte en server i lige det programmeringssprog man vil. Men når man som backendudvikler vælger sprog, så handler det oftest om, hvad der skal udvikles.

3 programmeringssprog som vi vil fremhæve:

 • C#
 • PHP
 • JavaScript
C# logo

C# er sproget bag Microsofts portefølje, og det betyder, at hvis man skal arbejde på et Microsoft setup, så skal der kodes i C#.

C# er primært til websteder og applikationer (f.eks. til at få noget til at snakke sammen med Excel og Outlook).

C# er meget udbredt i Danmark, grundet at det er det, som man uddannes i. På trods af, at Java og Python på et verdensplan er mere udbredt.

php logo

Et groft estimat vil være, at 90% af alle hjemmesider arbejder i PHP. Hvilket gør dette til et populært programmeringssprog at arbejde i grundet efterspørgslen.

PHP er primært til websteder og webapplikationer.

javascript

Bliver brugt til at lave ting, som skal hentes i real tid, eller at noget skal være dynamisk.

Så med andre ord, så er programmeringssprog ikke noget man, som sådan ”vælger”.

Den korte forklaring

I sidste ende så er alt du kigger på internettet HTML. Serveren sammensætter hele det HTML dokument, som du kigger på, for dig. Så serveren bestemmer hvad du skal se, så sendes det til din browser, hvor det ”renderes” og her bestemmer frontend koden hvordan det skal se ud.

Relaterede nyheder

KONTAKT OS

Første skridt i din forretningsudvikling

Vi venter allerede i spænding på at høre fra dig! Vi elsker at hjælpe virksomheder med noget på hjerte, som har digitale udfordringer, som vi kan løse sammen.

Rugaardsvej 55A 1. TV
5000 Odense C
Dampfærgevej 27-29 st.
2100 København Ø
Skriv til os
Book et møde
Job og Karriere Find kontaktperson
Skriv til os

Første skridt i din forretningsudvikling


  Du er en stjerne

  Tak for din henvendelse

  Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
  Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

  Ha´ en rigtig god dag ☀️

  Book møde

  Snak med os når det passer dig bedst!

  Hvonår?

  Vælg dato

  Ledige tider

  Book møde

  Tak! - Vi skal bare lige vide lidt mere om dig


   Du er en stjerne

   Tak for din henvendelse

   Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
   Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

   Ha´ en rigtig god dag ☀️

   Tilmeld nyhedsbrev

   Få de seneste nyheder og trends
    Du er en stjerne

    Tak for din henvendelse

    Du skulle nu have modtaget en bekræftelsesmail.
    Vi kigger på din henvendelse og vender retur hurtigst muligt.

    Ha´ en rigtig god dag ☀️